Hrvatski radio

Radio Zadar

Staklene medalje za najuspješnije košarkaše

24.09.2015.

14:16

Autor: Petra Mustać Pezo

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Umjetnik Marko od stakla može napraviti ama baš sve. Pa je tako za košarkaši turnir koji počinje sutra napravio više od devedeset medalja. Naravno, ne radi samo medalje nego i pehare. Kako i zašto provjerili smo u Muzeju antičkog stakla.

Sam kemijski postupak počinje dan prije samog postupka gjde kemijskim procesocom i taljenjem staklene sirovine transformira u užarenu masu i tek sljedeći dan mogu raditi s tim kristalom i njegova radna temeperatura je oko 1140 Celzijevih na kojoj moram u kratkih par sekundi napraviti medalju kaže Marko Štefanac iz zadarskog Muzeja antičkog stakla.

Posebne zadarske medalje imaju i poseban sjaj.

Za plavu najvećoj supstanci je bio koblat, za dobivanje zelene boje potreban je željezni oksid, dok je za potrebu zlatne medalje bio potreban najviše oko debdeset posto antion s kim da su uvijek prostuni i drugi kemijski elementi u samim bojama.

Ideja o staklenim medaljama nije od jučer. No trebala je cijela godina da se projekt ostvari.

Ideja je bila spojiti sve ono što Zadar nudi, kulturu, sport, turizam, definitivno i kad se igrač vrati svojoj kući svi ono vole imati medalje izložene na jednom mjestu tako da kad objesi tu našu staklenu medalju originalnu zadarski proizvod ona će se itekako isticati među ostalim medaljama- objašnjava Zdenka Zrilić, predsjednica organizacijskog odbora turnira.

Koliko je lijepo, staklo je lomljiv materijal.

Zdenka Zrilić ipak kaže da nisu baš tako lomljive.

Testirali smo ih. Idu sad na bravuru - kaže Zdenka Zrilić.


Neobične medalje nisu mogle dobiti zlatni sjaj.

U izradi ovog postupka zlato isparava prilikom temperatura većih od 600 stupnjeva, objašnjava Marko Štefanac.

No, Zadar Dogus Basketball Tournament je turnir zlatnog sjaja. Naime, spada u najjači europski košarkaši pripremni turnir na kojem sudjeluju najjače ekipe. Od četvrtka do nedjelje prava poslatica za ljubitelje košarke.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.