Hrvatski radio

Radio Zadar

Stankovci: najveća solarna elektrana u Hrvatskoj

28.04.2016.

10:10

Autor: Edi Škovrlj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Općini Stankovci problema s razvojnim projektima nema. Ta je općina odličan primjer da korist od zelene energije može biti višestruka. Unatoč činjenici da smo pri samome dnu po korišetnju obnovljivih izvora energije u Europi.

Ovo je najveća solarna elektrana u Hrvatskoj. 8,5 tisuća panela postavljeno je na površini veličine dva nogometna igrališta. Strujom opskrbljuje 400 domaćinstava. Nije slučajno u Stankovcima.

Na trećem smo mjestu u Rh po broju sunčanih sati odnosno 2526 sunčanih sati godišnje - kaže načelnik općine Stankovci Željko Baradić.

Za solarne elektrane osigurali su još 40 hektara. Korist je višestruka i to ne samo od prodaje zemljišta i komunalne naknade.

Pa oko 100 tisuća kuna se uprihodi po jednom megavatu na godišnjoj razini. - dodaje Željko Baradić.

I država je na ovom projektu od PDV-a uprihodila 4,5 milijuna kuna. Stoga logično pitanje zašto ih nema više, kada vjetra i sunca imamo u izobilju.

Zadnje 2 godine nema zakona ni subvencija. Dakle u zadnje 2 godine nema FIDI-n tarife, a nije donesen ni novi zakon. - objašnjava Zlatko Bukovac, projektant solarnih elektrana.

Obnovljivih izvora od vjetra, sunca i bio mase još uvijek imamo premalo.

Niti 5 % - tvrdi Bukovac.

Spašavaju nas hidro postojenja koja se također smatraju zelenom energijom pa smo u ispunjavanju obveze od 20 % prema EU, na solidnih 15 posto. Norveška je već na nevjerojatnih 98 %.

Hrvatska će u narednih 5 godina biti interesantna cijeloj Uniji, upravo stoga što investicija košta isto kao na sjeveru gdje nema toliko insolacije pa će za trećinu biti isplativija nego recimo u Njemačkoj. - smatra Zlatko Bukovac.

Čeka se novi Zakon, koji bi trebao potaknuti investitore, a do tada besplatno sunce, bura s Velebita i jugo s mora ne proizvode ni izdaleka onoliko koliko bi stvarno mogli.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.