Hrvatski radio

Radio Zadar

Stanovnici Sinjoretova poručili: "Ne želimo opasni otpad u svom dvorištu"

01.08.2020.

10:43

Autor: Željko Kapelari

Stanovnici Sinjoretova poručili: "Ne želimo opasni otpad u svom dvorištu"

Stanovnici Sinjoretova poručili: "Ne želimo opasni otpad u svom dvorištu"

Foto: - / -

Stotinjak stanovnika Sinjoretova mirnim prosvjedom od Mjesnog odbora do tvrtke Odlagalište sirovina jasno je dalo do znanja da ne želi azbest u svoj četvrti.Priča se zakotrljala nešto ranije kada se saznalo da je 78 tona ovog materijala s Titovog broda Galeb pohranjeno u obližnjoj tvrtki.

Tomislav Stanić, Inicijativa mladih Sinjoretovo.

"Ovaj slučaj nam je samo otvorio oči, do sada uopće nismo imali pojma čime se oni sve bave. Mislili smo da je njihova djelatnost, željezo i neki ne toliko opasni otpadi a ne ovo. Znamo da oni imaju dozvolu za raditi i mi nemamo ništa protiv njih. Tražimo od Grada da se napravi prostorni plan i da se oni otuda izmjeste u neku od drugih poslovnih zona gdje mogu slobodno raditi. Ovdje nas živi više od četiri tisuće, maknite opasni otpad iz našeg dvorišta, ne želimo ga tu više".

Iz tvrtke naglašavaju da je veća opasnost azbest koji se još uvijek nalazi na mnogim krovištima i dvorištima širom Zadra jer je ovaj u njihovom skladištu, iz kojeg će uskoro i otići na daljnje zbrinjavanje, potpuno siguran.

Iz Odlagališta Sirovina, Ante Ljubičić:

"Opasnost ne postoji, prvi razlog je taj što se ne radi o samom azbestu kao čistoj sirovini već građevinskom otpadu koji sadrži azbest kao vlaknasto vezivo. Ono što je bitno naglasiti je to da je takav otpad skladišten na propisan način, zapakiran u duple big bag vreće te se nalazi u zatvorenom skladištu što potvrđuju i inspekcijski nadzori”.

Poručili su prosvjednici da je ovo samo jedan u nizu prosvjeda jer je kap prelila čašu, opasnom i otrovnom otpadu nije mjesto ispred njihovih kuća.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.