Hrvatski radio

Radio Zadar

Stari a novi zadarski suvenir: naušnice koje promiču kulturno blago

30.11.2022.

08:13

Autor: Maja Milin - SJMandić

Predstavljene replike dva tipa bizantskih naušnica iz 8. st.

Predstavljene replike dva tipa bizantskih naušnica iz 8. st.

Foto: Arheološki muzej Zadar / Radio Zadar

Povodom obilježavanja 190. obljetnice u Arheološkom muzeju Zadar predstavljen je novi originalni suvenir koji je nastao u suradnji s poznatim hrvatskim brendom luksuznog zlatnog i srebrnog nakita tvrtkom ZAKS d.o.o. U programu „Zlatni sjaj naušnica iz Nina i Visočana“ predstavljene su replike dva tipa bizantskih naušnica iz 8. st. koje su pronađene u Ninu i Visočanima. Riječ je o naušnicama velike kulturno povijesne vrijednosti koje predstavljaju lijepe primjerke hrvatske kulture. 

S predstavljanja novog suvenira

S predstavljanja novog suvenira

Foto: Arheološki muzej Zadar / Radio Zadar

U programu „Zlatni sjaj naušnica iz Nina i Visočana“ predstavljene su replike dva tipa bizantskih naušnica iz 8. st. koje su pronađene u Ninu i Visočanima. Riječ je o naušnicama velike kulturno povijesne vrijednosti koje predstavljaju lijepe primjerke hrvatske kulture, ističe Marina Brkić iz Odjela za marketing i odnose s javnošću Muzeja.

Marina Brkić

Htjeli smo izraditi malo ekskluzivniji suvenir ali da bude funkcionalan a ne samo da skuplja prašinu. Tako smo se odlučili za nakit. Naušnice je vjerujte mi teško razlikovati od originala. Nadam se da će ih nositi žene diljem svijeta.

M. Brkić

Uz Marinu Brkić, autorica idejnog koncepta je i Donata Smokrović, voditeljica marketinga Arheološkog muzeja Zadar. Zlatar Matej Glasnović iz tvrtke ZAKS d.o.o. upoznao je nazočne s procesom izrade replika naušnica. Nije krio opčinjenost Zadrom i njegovom kulturnom baštinom. 

Imam sreću što imam ovoliko godina pa znam tijek proizvodnje u zlatarstvu od prije 200 godina do današnjih 3D printera pa mi nije bio problem prilagoditi se narudžbi. Dok sam živio u Janjini kao dijete do 14. godine radili smo na način kao što je rađeno prije 2 tisuće godina.

Zlatar Glasnović

Matej Glasnović

Kroz izbor najvrjednijih primjeraka naušnica koje Arheološki muzej Zadar čuva u svom fundusu, a s naglaskom na naušnice iz Nina i Visočana, u prezentaciji dr. sc. Radomira Jurića publika se upoznala s vrijednošću ovih naušnica, ali i spoznajama o vremenu u kojem su nastale.


Arheološki muzej dobio je originalan suvenir koji valorizira i promiče našu kulturnu baštinu, a kako živimo u modernom vremenu, ujedno je i funkcionalan i prilagođen modernoj ženi koja ga može nositi u svakoj prilici, bilo u svakodnevnim ili svečanijim prigodama.


Naušnice se mogu kupiti u suvenirnici Arheološkog muzeja Zadar - objavio je muzej na svojim stranicama. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.