Hrvatski radio

Radio Zadar

STEM vještinama do bolje budućnosti

24.01.2023.

12:36

Autor: Božidar Kolega

STEM County

STEM County

Foto: - / -

Znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika, 4 su područja koje obuhvaća sve češće spominjana kratica STEM. 

Bez njih nema ni razvoja jedne države, pa se kroz različite projekte pokušava potaknuti zanimanje mladih za ova obrazovna područja. Jedan od njih je i gotovo milijun eura vrijedan projekt STEM county, kojim će se opremiti 13 učionica u 13 osnovnih škola u Zadarskoj županiji i čiji je cilj poboljšanje STEM vještina učitelji i učenika. 

Grad Zadar još je prije 11 godina počeo s uspostavom centara izvrsnosti te je već proveo niz projekata kojima se potiču STEM vještine 

Stjecanje STEM vještina kroz osnovnoškolsko obrazovanje, najbolja je priprema učenika za uspješan nastavak obrazovanja, a poslije i za uspješno savladavanje izazova tehnološki naprednog društva kojemu pripadamo.

gradonačelnik Branko Dukić

Istaknuo je danas na početnoj konferenciji projekta gradonačelnik Branko Dukić. Učenicima osnovnih škola uključenih u projekt pružit će se  jednake mogućnosti za edukaciju u STEM području bez obzira na mjesto edukacije. 

Činjenica jest da današnja djeca odrastaju uz tehnologiju kao što je moja generacija odrastala uz radio i crno-bijele televizore, ali današnja brzina tehnološkog razvoja je kudikamo brža stoga je nužno prilagoditi naš obrazovni sustav, kurikulum, a i prostore u kojima se takve discipline podučavaju.

zadarski župan Božidar Longin

Donatori bespovratnih sredstava za ovaj projekt su Island, kneževina Lihtenštajn i Norveška. 

Srž ovog projekta je suradnja jer se ne razvijamo u izolaciji već samo kada se suprotstavljamo i surađujemo, tražimo rješenja. A obje smo male zemlje i moramo surađivati više nego drugi.

veleposlanik Norveške u Hrvatskoj : Haakon Blankenborg

STEM nisu samo fizika, matematika, kemija, informatika, to je pojam koji uz sebe veže i gospodarstvo i poduzetništvo 

voditeljica projekta Ivana Guglielmini

Nositelj projekta je grad Zadar a partneri su Zadarska županija, županijska ustanova Inovacija i norveški muzej Vitenfabriken. Projekt će se odvijati do sredine travnja iduće godine. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.