Hrvatski radio

Radio Zadar

Stepinčevo je. Najsvečanije na Bilom Brigu

10.02.2017.

06:57

Autor: HRT - Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Stepinčevo u petak 10. veljače svečano se slavi u župi bl. Alojzija Stepinca na Bilom brigu u Zadru, prvoj u Hrvatskoj koja je posvećena tom našem blaženiku. Mise su u 10,00 i u 16.00 sati. Svečano misno slavlje u 18,00 sati predvodi prof. dr. Tonči Matulić, dekan KBF-a u Zagrebu.

Župu bl. Alojzija Stepinca u Zadru na Bilom Brigu utemeljio je zadarski nadbiskup  mons. Ivan Prenđa, dekretom Nadbiskupskog ordinarijata u Zadru od 17. studenoga 1998., a župa je proglašena i započela s pastoralnim djelovanjem na svetkovinu sv. Krševana, zaštitnika grada Zadra, 24. studenoga 1998.

  Nova župa nastala je razdiobom od temeljne župe Marije Kraljice Mira u Zadru na Stanovima, zbog naglog povećanja stanovništva, a čitavim svojim teritorijem obuhvaća područje gradskog naselja Bili Brig. Na istoku graniči sa župom sv. Antuna Padovanskog, na jugu sa župom Marije Kraljice Mira, na zapadu sa župom sv. Josipa, a na sjeveru se prostire prema nenaseljenom predjelu zvanom Pudarica.

Župna crkva bl. Alojzija Stepinca bm. Polumontažna crkva i župni stan blagoslovio je 10. veljače 1999., nadbiskup Ivan Prenđa. Crkva je jednobrodna sa sakristijom; drveni oltar prema puku; drveno svetohranište; metalni ambon; slika bl. Alojzija Stepinca i gipsani kip Gospe Fatimske.

Temeljni kamen za novu župnu crkvu blagoslovio je papa Ivan Pavao II. u Mariji Bistrici, na misi proglašenja blaženim Sluge Božjega kardinala Alojzija Stepinca, 3. studenoga 1998.

 Sv. Ciprijana b.m. Ostatci crkvice na starom lokalitetu Čubrijan.

  izvor:Zadarska nadbiskupija

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.