Hrvatski radio

Radio Zadar

Štete od poplava u Zadarskoj županiji 322 milijuna kuna

23.10.2017.

16:25

Autor: HRT centar Zadar/Zadarska županija

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iznos popisane štete od poplava koje su u rujnu pogodile Zadarsku županiju je 322 milijuna kuna, a pola od toga odnosi se na štete na infrastrukturi koja je u vlasništvu gradova i općina, rekao je župan Zadarske županije Božidar Longin u Banskim dvorima.

Longin je u uvodu sastanka izvijestio da je kišna fronta koja je u rujnu pogodila županiju bila duga 20 kilometara.

Štete su bile ogromne, dobar dio smo sanirali, ono najnužnije da se život može odvijati. Sad moramo napraviti korak dalje, a najprioritetniji su bolnica i poliklinika, rekao je Longin.

Naveo je da je šteta na županijskim cestama oko 17 milijuna kuna, a na općoj bolnici 7 milijuna kuna, u osnovnim i nekoliko srednjih škola više od 6 milijuna kuna, dok ukupni iznos popisane štete iznosi 322 milijuna kuna od čega je polovica na infrastrukturi u vlasništvu gradova, općina te županijske uprave za ceste. U taj iznos nisu uračunate štete na nerazvrstanim cestama.

Ističe da je najveći prioritet sanacija bujičnjaka te priprema za iduću turističku sezonu. Da počnemo sada, tu smo negdje da možemo završiti do počeka sezone, rekao je Longin. Pritom posebno izdvaja grad Nin gdje su uništena oba mosta i ljudi koji žive na otoku trenutačno do svojih kuća idu preko privremenog mosta koji je napravila Hrvatska vojska. Problem su i uništene plaže jer su bujičnjaci "donijeli" milijune i milijune kubičnih metara materijala, a situacija je identična, osim u Ninu, i u općinama Privlaka, Sali i Ražanac, naveo je župan. 

Predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka Petešić bit će koordinator aktivnosti vezanih uz sanaciju šteta nastalih u rujanskim poplavama u Zadarskoj županiji, dogovoreno je na sastanku premijera Andreja Plenkovića s županom Zadarske županije Božidarom Longinom te čelnicima općina i gradova.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.