Hrvatski radio

Radio Zadar

Stigao Cromarisov "car od riba"

23.12.2013.

10:37

Autor: sjm

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon trogodišnjeg eksperimentalnog uzgoja, zadarski Cromaris je ovih dana na tržište izbacio 10 tona uzgojenog zubaca. Novi je to riblji proizvod nakon hame, pagara, kamenica, dagnji, te tržištu već dobro poznatih orada i brancina.

Renata Barić, voditeljica Cromarisovog odjela za istraživanje i razvoj navodi kako se tehnologija uzgoja zubaca još uvijek prilagođava novoj vrsti, a što se tiče razlika u odnosu na uhodani uzgoj orada i brancina, "car od riba" je plašljiviji.  

"Da, vrlo je plah zato jer je to riba koja nije navikla živiti u kavezima, brancini i orade su već generacijama uzgajaju u kavezima kao i njihovi roditelji i preci, tako da to su se oni na to prilagodili, a zubatac još uvijek nije potpuno prilagođen. To je naš autohtoni zubatac izlovljen u Kornatima, izmrijestili smo ga u našem mrijestilištu u Ninu i počeli uzgajati u kavezima." - ističe Barić. 

Riječ je o autohtonom jadranskom zubacu izlovljenom u Kornatima, nakon čega su jedinke izmriještene u Ninu te se dalje uzgajaju u kavezima u Lamjani. Cromaris je najveći hrvatski uzgajivač bijele ribe s planiranom godišnjom proizvodnjom od 5 tisuća tona.

Više u prilogu Suzane Jakšić Mandić...

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.