Hrvatski radio

Radio Zadar

Stigli aparati "otporni na forinte"

24.06.2015.

14:34

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dok s novim aparatima za naplatu parkinga spremno dočekuju udarnu turističku sezonu, gradska tvrtka Obala i Lučice još uvijek se bori s naplatom starih kazni. Ukupan dug nesavjesnih stranih gostiju penje se do milijun i 900 tisuća kuna. Zbog svega su angažirane i odvjetničke tvrke nakon čega je taj dug smanjen za 30 posto.

Ova sezona pamtit će se i po stotinjak parkirnih mjesta manje na Poluotoku. Podsjećamo, radi se tu o zabrani parkiranja na desnoj strani Muraja. Iako će time pritisak na ostala mjesta zasigurno biti veći razloga za brigu nema - uvjerava nas voditelj parking službe Zvonimir Višak. Tu su kaže na raspolaganju druga i treća zona, koje su manje korištene.

Što se tiče spomenutih kazni i ukupne svote, to je se odnosi na 12 tisuća dnevnih neplaćenih karata, taj proces ide i dalje - napominje Višak dodajući kako se kultura plaćanja ipak povećala.

Novi parkirni aparati koji zamjenjuju stare posebna su priča. Imaju posebne optičke čitače kovanica, a mogu primati i papiranti novac.  Na upit mogu li se i tu ponoviti prijašnja iskustva kada se na domišljat način mađarskom forintom plaćao parking, Višak je odgovorio toga kod novih aparata više neće biti.

 

Izdvajamo i kako se od ovoga ljeta povećava parking zona u Petrčanima. Mjesto koje zbog kupanja rado posjećuju i mnogi Zadrani što vikendom zna stvoriti i velike gužve. Radi se o šezdesetak mjesta.

Treba naglasiti kako od dalmatinskih gradova Zadar ipak ima daleko najmanji problem po pitanju gužvi oko parkirnih mjesta. Samo malo dalje od užeg centra, uz veliku garažu, postoje i u javnosti već dobro poznati otoci gdje je ostavljanje limenog ljubimca još uvijek besplatno. 

Od ove sezone prometne gužve i nervoze već je manje i zbog izmještanja trajekata u Gaženicu.

Polutok je ljepši - dovoljno se sjetiti prašnjavog parkinga kod crkve sv. Donata koje je sada omiljeno okupljalište mladih, starih, domaćih i turista na novouređenoj Poljani pape Ivana Pavla Drugog.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.