Hrvatski radio

Radio Zadar

Stigli novi autobusi, neće više "skakati ka´ u bačvi"! A stižu i električni?

01.12.2022.

14:35

Autor: Filip Matijević

Novi autobusi za Liburniju

Novi autobusi za Liburniju

Foto: Filip Matijević / Radio Zadar

Godinu dana prije predviđenoga roka zadarski javni prijevoznik Liburnija nabavio je još 21 novi moderni autobus koji odgovara najvišim ekološkim standardima. Vozila su nabavljena kroz europski projekt vrijedan gotovo 50 milijuna kuna, a tim je povodom u Centru za kreativne industrije na Relji održana završna konferencija projekta „Nastavak nabave novih autobusa za Liburniju”.

Liburnija će na zadarske prometnice izaći s 21 novim autobusom. Vozila su potpuno prilagođena osobama s invaliditetom, a ekološkija su od starih autobusa. Kada ovima pridodamo 25 autobusa koji su u sklopu istog projekta nabavljeni prije tri godine, dolazimo do zaključka da će tih 46 autobusa dnevno u atmosferu ispuštati 2 tone ugljičnog dioksida manje. A dodatno, pomlađen je vozni park, kazao je direktor Liburnije Edvin Šimunov:


- Rijetki su trenuci u karijeri kada čovjek može u ovako prijateljskom i dobronamjernom okruženju podijeliti sreću i zadovoljstvo. U adventsko vrijeme zahvaljujemo na bespovratnim sredstvima europskih fondova i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, kazao je Šimunov.


Šimunov je svoj ushit potkrijepio činjenicom da su dotrajale autobuse koji su prešli i više od milijun i pol kilometara zamijenili potpuno novi. Stari autobusi bude pak i uspomene. Jedne se prisjetio zamjenik župana, Šime Vicković: 

Prije nešto više od 20 godina, kada sam putovao u Zadar u srednju školu poznavao sam svaku rupu od Zemunika do Zadra, pogotovo ako je vozio vozač Strško. To su bili stari autobusi, skakalo je ka´ u bačvi! Ali danas možemo vidjeti da je to novi, velebni vozni park.

Šime Vicković, zamjenik župana

Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver istaknuo je da je ovakvim projektima povučeno ukupno više od 900 milijuna kuna europskih sredstava i obnovili cjelokupni vozni park u devet velikih hrvatskih gradova: 

A od tih 900 milijuna kuna je u Zadar došlo 100 milijuna kuna. Od nekakvih 600 autobusa u Zadru ih je 46. Ne treba ponavljati što to znali za Liburniju koja time smanjuje troškove održavanja, goriva...

Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture

A Šimunov i Bilaver najavili su i nova iznenađenja kada je u pitanju Liburnija. Sve što su željeli otkriti jest da će budući projekti uključivati vozila pogonjena obnovljivim izvorima energije. 

Novi autobusi za Liburniju

Novi autobusi za Liburniju

Foto: Filip Matijević / Radio Zadar

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.