Hrvatski radio

Radio Zadar

Stigli odgovori : Zašto je mladima u Zadru kultura nezanimljiva

20.02.2019.

16:09

Autor: Filip Buzov

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / -

Istraživanje sociologa o potrebama mladih u Zadru iz 2014. godine koje pamtimo po nekim poraznim podacima kako mladi u velikom postotku ne posjećuju kazalište i muzeje - dobilo je nastavak, i to u dvije zadarske gimnazije i tri strukovne škole.

Počelo je od statističkih podataka - više od 63 posto anketiranih nikad nije bilo u kazalištu, a preko 80 posto njih reklo je da nisu bili na koncertu klasične glazbe, opere, baletu i suvremenom plesu. U tom istraživanju doznajemo i kako mladi najviše odlaze u kino, na sportske događaje kao i na koncerte domaće glazbe( istraživanje 2014.).

Profil mladih u Zadru tako je oslikan, no sociologe sa zadarskog Sveučilišta sada je zanimala dublja slika pa su po odgovore krenuli u zadarske škole u suradnji sa Savjetom mladih grada Zadra. 

Istraživanje potpisuje troje sociologa - Krešimir Krolo, Sven Marcelić i Željka Tonković.

Rezulate je danas predstavio sociolog Krešimir Krolo. Zaključci su kako je mladima institucionalna kultura nezanimljiva, a sadržaji koje nudi u suprotnosti su s njihovom životnim momentom. Generacijski jaz s godinama se produbljuje. Dijagnoza je postavljena i iako zvuči dramatično može se brzo ispraviti ako ima dobre volje. Centar za mlade koji se gradi u blizini zadarske Gradske knjižnice pun je pogodak, naravno ukoliko zaživi kako se najavljuje jer će to značiti kako su mladi konačno dobili prostor da mogu uživati u kreativnoj slobodi. I mjerodavni iz gradske vlasti moraju inzistirati na dijalogu s mladima - poručuje sociolog Krolo:

 

S jedne strane i oni su indiferentni, no onda imamo i primjere kada se žele uključiti no onda kada dođu do struktura, onda više nema ni sadržaja, niti je prisutna prava komunikacija, nema razumijevanja, tu onda nastaje kratki spoj, a na kraju svega dobijete apatiju. Ono što pak strukture mogu raditi, prije svega grad je da razvija programe koji će takve probleme reducirati.   

Mladi su prepoznali i pozdravljaju projekte poput Kvartarta, Nigdjezemske, prepoznata je i uloga zadarske Gradske knjižnice. 

Sociolog Krešimir Krolo ipak na kraju upozorava kako mladu kreativnu energiju treba njegovati, u suprotnom za koju godinu prijeti nestanak takvih kreativaca iz grada, a oni su ti koji kreiraju urbanu scenu. Pri tome je podsjetio na ranije istraživanje i podatak - kako 48 posto nezdovoljnih mladih Zadrana razmišlja o trajnom odlasku iz grada. Svima je to poruka kako dijalog s mladima ne smije čekati.  

 

 

 

 

 

 

Prilog:

sociolog K.Krolo:

sociolog K.Krolo:

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.