Hrvatski radio

Radio Zadar

12:51 / 02.09.2021.

Autor: Suzana Jakšić Mandić

Stiže novi meteo-radar: počinju radovi u Debeljaku

Ilustracija: DHMZ

Ilustracija: DHMZ

Foto: - / -

Dobra vijest za pomorce, ribare, poljoprivrednike i sve one čiji posao ovisi o vremenskoj prognozi - ovih dana započinju građevinski radovi na postavljanju novoga meteo-radara u Debeljaku kod Sukošana.

Državni hidrometeorološki zavod postavit će još dva takva suvremena uređaja u priobalju - na Pelješcu i kod Labina - što će rezultirati preciznijim i dugoročnijim prognozama. Radovi na postavljanju novoga dvostrukopolarizirajućeg radara u Debeljaku počinju ovih dana, potvrdila je za Radio Zadar ravnateljica Zavoda Branka Ivančan Picek: Sve nabave što se tiče građevinskih radova su ugovorene, ovih dana građevinski radovi trebaju započeti i do kraja studenog radar bi trebao biti u operativnoj funkciji. On bi trebao davati podatke o rasprostranjenosti naoblake, očekivanom intenzitetu oborine, brzini i smjeru vjetra, akumuliranoj količni i vrsti oborine i ostale korisne informacije. One će značajno poboljšati kratkoročne prognoze i upozorenja, za sve vrste privrednih grana i zaštitu šuma od šumskih požara. Za meteorologiju i javnost bit će velika stvar jer do sada Jadran nije bio pokriven radarskim podacima - kazala je ravnateljica DHMZ-a.

Ivančan - Picek najavljuje i obnovu glavne meteo-postaje u Zadru te niza manjih na području županije iduće godine, što je s obzirom na sve češću pojavu meteoroloških ekstrema, značajno ulaganje. Dio je to DHMZ-ovog projekta METMONIC. Modernizacija meteorološke mreže vrijedna je 345 milijuna kuna, 85 posto iznosa povući će se iz EU fondova.

 

B. Ivančan - Picek o novom radaru

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.