Hrvatski radio

Radio Zadar

Stižu brojne reakcije na slučaj grupnog silovanja

14.10.2019.

16:17

Autor: hrt

Davor Puklavec/PIXSELL (ilustracija)

Davor Puklavec/PIXSELL (ilustracija)

Foto: - / -

Predsjednica RH zgrožena viješću o spolnom zlostavljanju, ministar Davor Božinović izjavio je kako se nije osjećao dobro kada je pročitao vijest da je sud u Zadru pustio sedmoricu osumnjičenih za silovanje, ali je istaknuo da policija promptno rješava sve svoje zadaće.

Predsjednica zgrožena viješću o spolnom zlostavljanju "Ne smijemo zatvarati oči nad nasiljem u našem društvu, jer se time žrtve dodatno zlostavljaju", komentirala je na Twitteru predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. "Zgrožena viješću o spolnom zlostavljanju i ucjeni maloljetnice, pozivam nadležne institucije i društvo u cjelini da s posebnom pozornošću ustrajemo u borbi protiv svih oblika nasilja, posebice nasilja u kojemu su žrtve maloljetnici".

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u ponedjeljak kako se nije osjećao dobro kada je pročitao vijest da je sud u Zadru pustio sedmoricu osumnjičenih za silovanje, ali je istaknuo da policija promptno rješava sve svoje zadaće.

Forum žena SDP-a zatražio je od ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića da promptno utvrdi činjenice i okolnosti pod kojima je sudac zadarskog Županijskog suda pustio sedmoricu mladića optuženih za višestruko silovanje šesnaestogodišnjakinje da se brane sa slobode.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić uz ostalo ističe kako je od izuzetne važnosti pružiti žurnu zaštitu žrtvi, a kako bi se izbjegla dodatna viktimizacija, posebno stoga jer i žrtva i počinitelji žive u maloj sredini.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.