Hrvatski radio

Radio Zadar

Što će biti s maturom?

04.06.2013.

08:50

Autor: RZD

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pregovori između Vlade i sindikata javnih i državnih službi nastavit će se tijekom jutra jer jučer nisu postigli dogovor niti su potpisali Sporazum o plaćama. Ako ne bude dogovora idemo u štrajk, kaže Jere Bilan županijski povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenika u srednjim školama.

Vlada je predložila sporazum o promjeni visine plaća kojim se određuje kada će povišice biti moguće. Vlada traži da to bude u trenutku kada se ukupan bruto domaći proizvod vrati na onaj iz 2009., kada je počela kriza, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. Također je ponovio da Vlada neće kupovati socijalni mir, kako se neće zaduživati za isplatu plaća te da želi potpisati sporazum ostvariv za jednu i drugu stranu. Jutrošnji sastanak ujedno je i zadnja mogućnost da se izbjegne štrajk najavljen za sutra.

Danas bi se trebalo znati i što će biti s maturom, jer su sindikati zatražili da se odgodi poručujući da za vrijeme štrajka nema ni mature. Ministar obrazovanja Željko Jovanović odgovara kako je sramotno da se štrajka za vrijeme mature. Prozvao je Sindikat zaposlenih u srednjim školama tvrdeći da ga vode neozbiljni ljudi, ali i izrazio nadu da će se danas postići dogovor u korist svih građana, a posebice maturanata.

Evo što nam je o mogućem štrajku na zadarskom području rekao Jere Bilan, županijski povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenika u srednjim školama:

"Štrajk je pripremljen, materijali su pristigli, očekujemo današnji završetak razgovora, sindikata i Vlade i onda ćemo sutra ukoliko bude dogovora, nećemo štrajkati, a ukoliko ne bude dogovora ići ćemo u štrajk. Sutra bi zajedno štrajkali članovi našeg sindikata, Nezavisnog sindikata zaposlenika u srednjim školama Hrvatske, zajedno sa sindikatom državnih službenika i namještenika i sindikat djelatnika u kulturi. Drugi dan štrajka bi nam se priključili djelatnici osnovnih škola i još neki drugi."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.