Hrvatski radio

Radio Zadar

Što će biti s ulovnom kvotom za tune ?

29.10.2013.

13:42

Autor: sjm

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Znanstvenici okupljeni u Svjetski fond za zaštitu prirode objavili su priopćenje u kojem tvrde da se plavoperajna tuna još uvijek oporavlja i da bi svako povećanje ulovne kvote ugrozilo oporavak ove riblje vrste. Ribari kojima tune svakodnevno paraju mreže nadaju se pak povećanju te kvote. Upravo interese hrvatskih ribara i uzgajivača svojim istupom u Strasbourgu pokušao je obraniti euro-parlamentarac Tonino Picula, na sjednici Europske komisije.

Mediteranska podružnica Svjetskog fonda za zaštitu prirode ( World wildlife fund ) sa sjedištem u Rimu traži od ICCAT-a (Međunarodne komisije za očuvanje atlantske tune) da zadrži ulovnu kvotu na ovogodišnjoj razini od 13 tisuća 400 tona. Smatraju da se trend oporavka tune mora nastaviti. Glasnogovornik zagrebačkog ureda Fonda za zaštitu prirode Bojan Stojanović…

" Sad smo napokon napravili prve korake k tome da se stanje te populacije poboljša , da je tuna oporavljena u svim morima, ali ako sad krenemo opet korak nazad naći ćemo se u istoj situaciji u kojoj smo bili prije 20 godina i WWF ( WORLD WILDLIFE FUND ) se zalaže da se to opet ne bi dogodilo, već se zalaže da se populacijom plavoperajnih tuna upravlja onako kako se upravljalo posljednjih par godina. "

I dok znanstvenici tvrde da je tuna tek krenula put oporavka, hrvatski ribari već dulje vrijeme poručuju da se tuna u Jadranu ne samo oporavila već je postala veliki problem plivaričarima. O tome govore štete na mrežama, kaže predsjednik Ceha ribara Zadarske županije Edison Boško…

" Tune su veliki ekstrem u moru koji nama čini veliku štetu. Devastirali su nam mreže u zadnje dvije -tri godine."

Značaj ribarskih djelatnosti za budućnost hrvatskog priobalja prepoznao je izgleda i hrvatski zastupnik u Europarlamentu Tonino Picula. Svojim istupom na plenarnoj sjednici Europske komisije u Strasbouru prošlog tjedna zauzeo se za uzgajivače ribe - njih kao intenzivnu akvakulturu, neke mjere unije smatra Picula stavljaju u neravnopravan položaj. I za ostale ribarske djelatnosti se zauzeo jer je tražio povećanje budžeta kojim se ribare potiče na otkup povlastica i prekvalifikaciju na druge djelatnosti vezane uz more, priopćili su iz ureda zastupnika Picule.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.