Hrvatski radio

Radio Zadar

Što ćemo sve vidjeti u zadarskoj Noći muzeja 2017.?

27.01.2017.

07:32

Autor: tp

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ovaj petak će mnogima biti najduži sječanjski dan i to zbog Noći muzeja. U Noći muzeja zadarski su otvoreni do 1 sat iza ponoći. Evo ukratko najave nekih događaja koji se pripremaju u ovogodišnjoj zadarskoj muzejskoj noći.

Već jedanaest godina ova svehrvatska manifestacija, zadnjega petka u siječnju dokazuje da su muzeji dinamične institucije, koje potiču istraživanje, inovativnost, kreativnost. Promiču susret baštine i suvremenosti. Interakciju muzeja s okruženjem. 

Glazba, glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo - ovogodišnja je tema Noći muzeja
Narodni muzeja Zadar itekako ima što ponuditi na tu temu - kaže ravnateljica Renata Peroš i najavljuje uz ostalo, u Galeriji umjetnina izložbu „Glazba i glazbeni instrumenti u fundusu Narodnog muzeja Zadar", te koncert fada. No nisu svi muzeji te sreće da čuvaju zbirke posvećene glazbi i glazbenim stvaraocima, velikim skladateljima, dirigentima, pedagozima, izvođačima u najširem smislu ali - Muzej antičkoga stakla, u Noći muzeja već tradicionalno organizira koncerte.
Kod nas će cjelovečernji koncert održati Jet Set  navodi dr. Ivo Fadić iz programa muzeja kojim ravna, te izdvaja izložbu "Aurora Borealis" - autorice Julijana Voloder i "Zadar susreće Milano".
Jedan od najakustičnijih zadarskih prostora je crkva svetoga Donata u kojoj ljeti uživaju u Glazbenim večerima.
U Arheološkom muzeju možete u Noći muzeja izrađivati glazbala. Pod vodstvoma prof. Asje Vuković posjetiteljima će biti omogućeno da samostalno izrađuju glazbene instrumente od različitih materijala drva, kamena, plodova, školjki.
U Noći muzeja otvorena će biti i crkva sv. Nikole, koju nemamo prilike razgledati uvijek kad poželimo. Tom crkvom će vas provesti i s poviješću tog baroknog zdanja upoznati djelatnici Međunarodnoga centra za podvodnu arheologiju. Naime, crkva sv. Nikole iz 18. Stoljeća budući je izložbeni prostor za postav Hrvatske podvodne baštine.
U ostalim gradovima Zadarske županije - bit će to obična noć - premda imaju svoje Zavičajne muzeje ili kako god se oni zvali. Jedino Biograd najavljuje program i to u suradnji s umjetničkim odjelom Glazbene škole Biograd na Moru. Naravno, uvijek se može i otputovati negdje radi jedne kulturne večeri - što već tradicionalno čine profesori i učenici Srednje škole Bartul Kašić Pag. Prošlih su godina dolazili u Zadra, a ove su godine odlučili Noć muzeja doživjeti u Splitu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.