Hrvatski radio

Radio Zadar

Što donosi smanjenje broja korisnika u obiteljskim domovima za starije?

15.10.2020.

08:05

Autor: Filip Matijević

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / -

Porast neregistriranih domova, otpuštanja, financijska neodrživost... samo je djelić problema koji se krije iza ove birokratske uredbe: Mi nismo velika zajednica, mali smo i funkcioniramo kao obitelj. Najbitnija nam je komunikacija, slavimo zajedno rođendan i korisnika i zaposlenika...

Najavljenom promjenom Zakona o socijalnoj skrbi Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne skrbi predlaže smanjenje kapaciteta smještaja obiteljskih domova sa sadašnjih 20 na 12 osoba. Predstavnici obiteljskih domova u Hrvatskoj i udruga Glas poduzetnika pozivaju Ministarstvo na suradnju i komunikaciju jer se pitaju komu bi ta promjena koristila. 

U jednom privatnom obiteljskom domu za starije i nemoćne u Zadru živi vitalna 92-godišnjakinja Danica Kačan. I uživa:

Tu imam društvu, igramo „Čovječe, ne ljuti se”, šetamo, pričamo... Meni je dobro. Dao Bog da mi ovako do smrti bude.

Ako se obistine najave o smanjivanju kapaciteta domova s 20 na 12 osoba, Danica bi mogla ostati bez društva za igre i razgovor. Voditeljica doma, Marina Šarović za prijedlog promjena Zakona o socijalnoj skrbi saznala je prije otprilike mjesec dana, kaže za Radio Zadar:

Svi su jako nezadovoljni jer nas nitko uopće nije uputio na takvu promjenu. Sve je to došlo naglo i to bez ikakve komunikacije. Zato smo se mi, voditelji obiteljskih domova za starije i nemoćne, i okupili u grupe kako bismo pokušali zajedno komunicirati s nadležnim ministarstvom i da se vidi da pravi registrirani domovi stvarno rade svoj posao.

A ne želi ni razmišljati o lančanoj reakciji koju bi pokrenula ova promjena u uhodanu sredinu. Porast neregistriranih domova, otpuštanja, financijska neodrživost... samo je djelić problema koji se krije iza ove birokratske uredbe:

Mi nismo velika zajednica, mali smo i funkcioniramo kao obitelj. Najbitnija nam je komunikacija, slavimo zajedno rođendan i korisnika i zaposlenika... Maksimalno smo povezani. I sada se radi nekog zakona - koji nas se najviše tiče a nitko nas ništa o njemu nije pitao – sve to može promijeniti. A stvara nam i dodatni stres jer kao da stanje s Covidom nama u domovima nije dovoljno stresno.

Kojeg korisnika doma proglasiti tzv. „viškom”, kojeg zaposlenika poslati na Zavod za zapošljavanje? Šarović se zato nada da će se kroz razgovor s nadležnima doći do rješenja, pogotovo jer službeni razlog za ove promjene vlasnicima domova nije poznat. Iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike odgovorili su da za sada sastanak s predstavnicima domova nije održan, ali Nacrt prijedloga Zakona o socijalnoj skrbi bit će na javnoj raspravi u trajanju od 30 dana te će zainteresirana javnost imati priliku dati svoje prijedloge i primjedbe.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.