Hrvatski radio

Radio Zadar

Što i kako dalje s konverzijom?

23.11.2015.

19:50

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Velika dvorana Impact centra bila je pretijesna za sve korisnike kredita u švicarskim francima, koji još uvijek ne znaju prihvatiti ili ne izračun konverzije. Dobar dio njih nije zadovoljan prijedlogom konverzije, jer su im se povećale rate, a ispostavilo se da su još i dužni bankama.

Čelnici udruge Franak, koji su i organizirali javnu tribinu, pojasnili su koji su sljedeći koraci u postupku pretvaranja kredita u eurske, te u kojim slučajevima su pojedine banke pokušale izigrati zakon i korisnike kredita. Denisu Smaji iz Udruge Franak glavnica je smanjena za oko 30 posto, no svejedno banci mora platiti još oko tisuću eura. No bez obzira na to kaže kako je zadovoljan učincima Zakona. Dodaje, kako ipak ima dosta slučajeva gdje korisnici nisu prošli najbolje. Ističe kako upravo zbog toga ima još posla za udrugu, ali i državne institucije. 

Iduća dva tjedna ćemo upozoravati na nepravilnosti i nezakonitosti banaka, koje se događaju pri izračunu i kod aneksa ugovora dužnicima, rekao je Smajo. Ističe kako su pri konverzije zakon pokušale izigrati uglavnom banke u austrijskom vlasništvu

Tihomir Milićević prije deset godina je uzeo 60.500 eura kredita u švicarskim francima. Prema izračunu konverzije do sada je platio 50.000 eura. No do kraja otplate kredita još je dužan 52.000 eura. On je u skupini nezadovoljnih i smatra da je jedino rješenje konverzija u kune. 

Večeras se čulo kako postoje tri opcije - ostati u francima, prihvatiti konverziju ili potražiti rješenje u kunskom kreditu. Neke banke već najavljuju takvo rješenje, pa Neven Tičić iz Udruge Franak očekuje da će se banke na tržištu morati početi i tržišno ponašati. 

Prema svemu sudeći kreditnim dužnicima - bilo u švicarcima ili eurima, sigurno ćemo se baviti još mjesecima. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.