Hrvatski radio

Radio Zadar

Što je s ogradom i nastavkom uređenja šetnice u Diklu ?

21.10.2021.

12:14

Autor: Suzana Jakšić Mandić

foto: SJM

foto: SJM

Foto: - / -

Sunčalište u nastavku nove šetnice u Diklu još uvijek nije u punoj funkciji. Kako je prilikom tehničkog pregleda prije 4 mjeseca utvrđeno da sunčalište iz sigurnosnih razloga mora dobiti ogradu u punoj dužini, gradska uprava morala je dodatno angažirati izvođača za ovaj posao.

Na izdignutom sunčalištu koje se nakon ljeta koristi kao nastavak šetnice,  vidljiva su upozorenja o opasnosti pada s visine i zabrani skakanja  u more, ali ograde još uvijek nema u punoj dužini. Na naš upit odgovara gradski pročelnik za prostorno uređenje i graditeljstvo Darko Kasap:  

 Uslijed studije valovanja koja je definirala samu kotu ovakvog oblika arhitekture projektanta Bogdana Marova mi smo morali izvesti projekt na ovakav način. Prilikom teh pregleda je ustanovljeno da je potrebno postaviti ogradu prema moru i u tom smislu je 1. Faza dobila jednu prozračnu ogradu kako  se bilo kakva mogućnost skakanja ili nehotičnog ozlijeđivanja ne bi dogodila. U prvotnom projektu to nije bilo tako zamišljeno ali iz sigurnosnih razloga zakonske odredbe definiraju ovakav način rješenja . Ograda će biti postavljena u cijeloj dužini sunčališta do kraja godine, tvrtka MarexGel je na natječaju dobila ovaj dio radova i oni će to brzo postaviti - odgovara za Radio Zadar Kasap

Daljne faze uređenja šetnice u Diklu - što predviđaju ? Sukladno DPU koji je definirao faznost i financijskim mogućnostima tražit ćemo možda jeftinija i funkcionalnija rješenja, možda neka koja neće biti toliko izdignuta već bliža moru, to ćemo razrađivati kroz 2022.godinu - dodaje.

Gradska uprava će kandidirati projekt prema Ministarstvu turizma i EU fondovima, a ukoliko se sredstva ne odobre: Predvidjet ćemo u našem proračunu samoinicijalna sredstva pa iza ljeta 2022. godine krenuti s izgradnjom 2. 3. i 4. faze šetnice - a sve će biti udogovoru s Mjesnim odborom Diklo, tvrdi Kasap.

Izgradnja dijela šetnice i sunčališta u Diklu stajala je 3 milijuna 200 tisuća kuna, od toga je 400 tisuća kuna osiguralo Ministarstvo turizma, a za dodatni posao postavljanja ograde treba izdvojiti još 300 tisuća kuna.

 

 

pročelnik D. Kasap o dovršetku sunčališta

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.