Hrvatski radio

Radio Zadar

Što je u Zadru jeo car Franjo Josip?

11.04.2016.

14:37

Autor: Ana Dobrović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadar, nabolju ovogodišnju europsku desticaju, i u prošlosti su posjećivali brojni gosti. Jedan od njih bio je car Franjo Josip, sa svojom svitom, 1875. godine. A ono što je tada jeo, našlo se ponovno na jelovniku, ovaj put, turističkih vodiča. Carska večera, uskoro će biti u ponudi i gostima Zadra.

Zadarski jelovnik cara Franje Josipa, koji je u travnju, 1875. godine, četiri dana boravio u Zadru, pronašli su u arhivima članovi Udruge turističkih vodiča.

Franjo Josip je jeo goveđu juhu sa povrćem, s krumpirom, poslije tofa je bio brancin. - kaže Stipe Šimunov.

Brancin u bernez umaku, sladoled s marelicama i čokoladom, i drugi carski specijaliteti, oduševili su turističke vodiče, koji će ih, već ove sezone, kroz povijesnu priču, prezentirati i gostima.

Ovo što smo dosad probali, je stvarno fino, carski, neobično, meni se jako sviđa. - priznaje Luca Jović, turistički vodič.

U gastronomski povijesni užitak, moći će se Zadrani i gosti, uskoro i sami uvjeriti, u zadarskom restoranu, koji se rado uključio u još jednu, novu, turističku priču.

Sigurno, zato što je ova spiza vrhunska, sve što je jeo onda, to smo pripremili danas, i sigurno ćemo ubaciti u ovaj jelovnik već ovih dana neke stvari. - govori Erik Pavin.

Što je ovo poveznica i sa Paulom Preradović, to je unuka Petra Preradovića, ona je točno prije 70 godina, napisala austrijsku himnu. - objašnjava Nenad Marčina, predsjednik Udruge turističkih vodiča "Donat".

Ova, nova originalna gastro povijesna turistička priča, obogatit će i upotpuniti ponidu u sezoni najbolje europske destinacije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.