Hrvatski radio

Radio Zadar

Što kriju potopljene ninske kondure ?

22.10.2019.

07:43

Autor: HRT Radio zadar

foto: MCPA Zadar

foto: MCPA Zadar

Foto: - / -

Poljaci su sa stručnjacima zadarskog centra imali priliku istraživati arheološki lokalitet koji je prije više od 50 godina otkrio pokojni prof.dr.sc. Zdenko Brusić, javljaju iz zadarskog Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju:

Od 14. do 18. listopada Centar u suradnji s poljskim kolegama  sa Sveučilišta Nikola Kopernik iz Toruna proveo podvodna arheološka istraživanja na prostoru Nina. Voditelj istraživanja bio je zadarski podvodni arheolog Roko Surić, dok je sedmero poljskih studenata vodio profesor dr.sc. Andrzej Pydyn. Poljaci su sa stručnjacima zadarskog centra imali priliku istraživati arheološki lokalitet koji je prije više od 50 godina otkrio pokojni prof.dr.sc. Zdenko Brusić, a iako je to bila velika želja pokojnog profesora, od vremena otkrića na njemu nisu provedena arheološka istraživanja.
 
Ovaj lokalitet nedaleko poluotoka Ždrijac krije zanimljive nalaze rijetkog srednjovjekovnog krovnog crijepa tegulae i imbreksa te brojnih korodiranih čavala, koji su na morsko dno mogli dospjeti kao teret broda, no više će se moći reći tek nakon višegodišnjih istraživanja koja se planiraju provesti na ovom lokalitetu.
 
Hrvatsko-poljski tim podvodnih arheologa istraživao je i na prostoru uz kanal koji vodi u ninsku lagunu, na položaju Usta. Na navedenom položaju su 60-ih godina prošlog stoljeća  pronađeni ostaci dvaju starohvatskih brodova kondura (Condura Croatica). Ovogodišnjim istraživanjima ponovno se želi aktualizirati ovaj arheološki izuzetno zanimljiv položaj, a značaj eventualnih novih otkrića iz starohrvatskog period predstavljao bi ogroman doprinos rasvjetljavanju tog najranijeg perioda hrvatske povijesti - izvijestili su iz zadarskog Centra. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.