Hrvatski radio

Radio Zadar

13:27 / 11.03.2016.

Autor: Žana Ljuština

Što liječnici kažu o reformi hitne medicinske službe?

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Među prvim reformama koje je najavio ministar zdravlja bit će ona hitne službe. Trebala bi početi za najviše dva mjeseca. Što se očekuje od reforme koja bi obiteljskim liječnicima trebala donijeti dosta posla - provjerili smo na otoku Pagu.

Tamošnji liječnici smatraju da povratak na staro, odnosno dežurstva koja im prije nisu bila plaćena - nije dobra opcija.

U paškom Domu zdravlja liječnik obiteljske medicine Vragović radi više od 30 godina. Kaže, nikada nije bilo gore, od reforme strahuje.

Svaki dan neki novi dopis. svaki dan nova predstavka. Više se čovjeku u tom rušumu ne snalazi. pacijent nam postaje najzadnji umjesto da je prvi u redu. - kaže doktor Željko Vragović iz Paga.

Slaže se, Hitnu pomoć mora se rasteretiti, ali ne na uštrb liječnika obiteljske medicine. I ovako u ambulanti prime sve koji zatraže pomoć.

Mi smo tu dislocirani. dosta toga rijješimo sami , primimo i vanjske pacijente, riješimo obradimo maksimalno, samo hitnoće šaljemo - kaže paška doktorica Vesna Miličić.

U zadarsku bolnicu, na odjel hitne bolničke pomoći. No ovdje je od ukupnog broja pacijenta - hitnih slučajeva samo 30 posto. Onih kojima je trebala hospitalizacija ni 10 posto.

Još dva mjeseca trebala bi proći do reforme koju u zadarskoj bolnici jedva čekaju. Jer hitni se odjel pretvorio, kažu, u ambulantu obiteljske medicine s pokojim hitnim slučajem. Dnevno ovdje liječničku pomoć zatraži i do 280 ljudi.

Očekujemo da broj neće prelaziti 200. to je jedini način da kvalitetno i brzo obradimo ljude da nema čekanja i da nema nekoga ko ne daj bože na vrijeme nije dobio pomoć - govori doktorica Malanija Radas Ražov, voditeljica OHBP-a i Centra za hitnu medicinu.

Od reformi strahuju i u Zavodu za hitnu medicinu.

Povratak u ambulantu, način da radimo ambulantu kao prije jednostavno nije moguć zbog same papirologije i informatizacije, - objašnjava Predrag Orlović, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu, Zadar. 

Što točno donosi reforma - tek će se vidjeti. No jedno je sigurno, liječnika je malo. Dobro to zna i liječnica Milčić s Paga koja dvije godine nije bila na godišnjem. Jer nitko ne želi raditi na otoku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.