Hrvatski radio

Radio Zadar

Što nameću odredbe novoga Zakona o sprječavanju sukoba interesa?

05.07.2022.

14:07

Autor: Suzana Jakšić Mandić

Edukacija u Poličniku

Edukacija u Poličniku

Foto: SJM / Radio Zadar

U Centru za razvoj i edukaciju u Poličniku održana je edukacija za dužnosnike s područja Zadarske županije, vezana za odredbe novoga Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Dok je donedavno nepravilno odnosno nepotpuno ispunjavanje imovinske najčešće bilo razlogom kažnjavanja dužnosnika, sad je novi zakon nametnuo dodatne obveze i ograničenja. 

Za Božić prošle godine na snagu je stupio novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa koji je zahvatio veliki broj novih obveznika, poglavito direktore trgovačkih društava u lokalnom vlasništvu i ravnatelje lokalnih zdravstvenih ustanova. Na početku radionice u Poličniku predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković navela je kako su članovi ovoga tijela pod velikim pritiskom obveznika koji traže očitovanja i stručna mišljenja, pa je odlučeno da se krene s neposrednim edukacijama po županijama. Pitamo što dužnosnici- od župana, gradonačelnika, načelnika , do ravnatelja županijskih lučkih uprava i bolnica najviše pitaju, koje ih odredbe najviše muče: 

Nataša Novaković na edukaciji u Poličniku

Nataša Novaković na edukaciji u Poličniku

Foto: SJM / Radio Zadar

Sad više imovinske kartice nisu, jer je već 6 mjeseci prošlo, nekako nam se čini da je sad više težište na dodatnim naknadama – što mogu a što ne mogu primati, dakle to su osobe koje su do sada mogle sve primati na svojim pozicijama, sada imaju određena ograničenja, ograničenja se odnose i na funkcije koje mogu obavljati nakon što im završi sadašnja funkcija, te druge javne dužnosti koje mogu ili ne mogu obnašati, to su neke restrikcije koje do sada nisu imali, pa najviše raspravljamo oko tih odredaba.

Nataša Novaković

Zamjenik zadarskoga župana Šime Vicković u kratkom je obraćanju novinarima napomenuo kako će se na radionici pročešljati novi zakon jer se broj obveznika proširio:  

Tu ćemo malo proći kroz zakon, malo objasniti kako što točnije i što bolje ispuniti svoje kartice, kako ne bi došlo do kažnjavanja što vidimo da u zadnje vrijeme nije baš često ali se zna dogoditi da netko od kolega ne ispuni dobro svoje podatke i na taj način mora platiti kaznu.

Zamjenik župana Vicković

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.