Hrvatski radio

Radio Zadar

Što nije uništila posolica, dotukla tuča

26.08.2019.

11:56

Autor: Anita Perica

Ilustracija - foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Ilustracija - foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: - / -

Ono što nije uništila nezapamćena posolica u svibnju sada je dotukla tuča. Tako najkraće možemo opisati najnoviju nevolju koja je prošle subote pogodila dio poljoprivrednika zadarskoga zaleđa, posebice vinogradare na području Općine Novigrad i dijelom Općine Posedarje.

Orkanska bura, posolica, temperaturni šokovi, suša, tuča… Nevoljama poljoprivrednika kao da nema kraja. O posljednjima - Zvonimir Vlatković iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede:

       Na žalost nemam dobre vijesti, u subotu smo u popodnevnim satima imali tuču na području Općine Novigrad, dijelom i Općine Posebarje… Zahvaćena su mjesta Podgradina, Paljuv, Novigrad i to mogu vam reći velike štete jer je zapravo grožđe, ovisno o epohama, de facto pred berbu.

Što nije uništila nezapamćena posolica u svibnju sada je tako dotukla tuča pa kad se sve nevolje zbroje:

       Možemo reći da će biti tanka berba što se tiče Zadarske županije jer doista evo cijela je županija prošarana i s ovim nažalost učestalim ekstremima da tako kažem, ono što nije sol to je sada dotukla tuča tako da doista naši vinogradari i vinari nemaju razloga ni za radost ni za veselje…

Kako bi spriječili još veće posljedice vinogradarima i maslinarima stručnjaci savjetuju provedbu zaštitnih mjera.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.