Hrvatski radio

Radio Zadar

Sto novooboljelih u županiji, veliko žarište u Salima

23.11.2020.

12:06

Autor: Radio Zadar

Sto novooboljelih u županiji, veliko žarište u Salima

Sto novooboljelih u županiji, veliko žarište u Salima

Foto: - / -

Na području Zadarske županije 100 je novooboljelih osoba od koronavirusa. Najviše ih je na području Grada Zadra, 39, slijedi Općina Sali sa čak 32 novooboljela, gdje je došlo do lokalne transmisije virusa. Od posljedica infekcije i ranijih kroničnih bolesti preminula je 73-ogodišnja žena.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 248 uzoraka, a pod aktivnim nadzorom je 2210 stanovnika, a testiranja tijekom vikenda u Domu za starije i nemoćne osobe Zadar pokazala su da je još 21 korisnik i jedna djelatnica pozitivni na koronavirus.

Na COVID odjelima u zadarskoj bolnici ukupno je hospitalizirano 42 bolesnika od kojih je 6 na respiratoru. U Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju je 11 pacijenata.

Načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković u priopćenju kaže: Kao što je vidljivo iz današnjih podataka, na području Općine Sali došlo je do lokalne transmisije virusa, prije svega zbog nepoštivanja preporučenih protuepidemijskih mjera. Stožer Civilne zaštite Zadarske županije je na molbu Stožera civilne zaštite općine Sali poslao mobilni tim koji je testirao veći broj stanovnika sa sumnjom na infekciju koronavirusom te je ustanovljeno da je u dva dana 39 tamošnjih stanovnika pozitivno na COVID-19.

Situacija na području Zadarske županije nije dobra, a bolnički sustav je sve opterećeniji. Iako još uvijek imamo situaciju pod kontrolom, neodgovorno ponašanje pojedinaca dovest će do toga da će ubrzo naši bolnički kapaciteti biti preopterećeni te da će liječenje pacijenata s ostalim kroničnim i akutnim oboljenjima postati otežano.

Sve mjere za suzbijanje epidemije nemaju smisla ukoliko ih ne poštujemo. Na svakome od nas velika je  odgovornost jer upravo o ponašanju nas samih ovisi kakvu ćemo imati epidemiološku sliku ne samo na području naše županije, nego i u cijeloj zemlji.

Svjedoci smo, nažalost, da su u posljednje vrijeme simptomi infekcije koronavirusom sve teži i kod mlađih osoba jer su mnogi hospitalizirani u našoj bolnici.

Zato molim sve naše sugrađane da shvate ozbiljnost problema, da ne sudjeluju u grupnim okupljanjima, da izbjegavaju gužvu i ukažu svojoj djeci, posebno mladima, na opasnost koju mogu prouzročiti ukoliko se ne budu pridržavali propisanih mjera.“-  zaključio je načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković .

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.