Hrvatski radio

Radio Zadar

Što o Erliću, budućem ministru, misli Dukić, a što Radeta?

12.01.2023.

14:56

Autor: Vladimir Šetka/HRT Radio Zadar

Šime Erlić

Šime Erlić

Foto: Davorin Visnjić / Pixsell

Šime Erlić, budući ministar europskih fondova i regionalnoga razvoja, čije se imenovanje očekuje u utorak u Saboru, na novu je dužnost došao s mjesta državnoga tajnika, a karijeru s europskim fondovima počeo je u zadarskoj gradskoj upravi, gdje je bio pročelnik u tom resoru. I dok u HDZ-u, na čijem je čelu u Zadru, ističu zadovoljstvo premijerovim izborom, zadarski SDP-ovci predviđaju mu sudbinu drugih Plenkovićevih ministara - brzi odlazak iz Vlade.

Predsjednik zadarskog HDZ-a Šime Erlić karijeru s europskim fondovima počeo je kao pročelnik u zadarskoj gradskoj upravi u zadnjem mandatu Božidara Kalmete


Do 2020. kada je imenovan državnim tajnikom u Ministarstvu europskih fondova i regionalnog razvoja vodio je kapitalne europske projekte obnove Kneževe i Providurove palače, te zadarskih gradskih bedema. 


Zadarski gradonačelnik Branko Dukić zadovoljan je što je njegov dojučerašnji suradnik budući ministar.


- Stručan, predan, ne poznaje radno vrijeme i uvijek odgovoran. Također i u svim problemima u kojima se nalazio u provedbi tih europskih projekata, zajedno a pogotovo zahvaljujući njegovu znanju i htijenju nalazili smo način kako to prebroditi, kaže Dukić.


Većih prigovora o radu Erlića u gradskoj upravi nema ni prvi čovjek zadarskog SDP-a, gradski vijećnik, Danijel Radeta.


- Što se tiče njegova rada u okviru ureda i uredskih prostorija on može funkcionirati dobro, ali što se tiče politike tu jednostavno fali kapaciteta i mislim da je ministarstvo prevelik zalogaj, ističe Radeta. 


S time se ne bi složio gradonačelnik Dukić.


- Dosadašnjim svojim htjenjem, voljom, radom nametnuo se da bi postao novi ministar i ja mu od srca čestitam i vjerujem da je premijer izabrao pravog čovjeka, naglašava Dukić.


A Radeta upravo tu Plenkovićevu odluku vidi kao tužnu priču.


- On se nikada nije ostvario u poslu koji je sam napravio, nego su ga od 18. godine, pa sve do 38. vodili kroz politiku na način da bi ga vodili za ruku i dovodili na različite funkcije, što se i sada dogodilo. A dogodit će se kao što se dogodilo sa svim Plenkovićevim ministrima, a to je skorašnja ostavka, smatra Radeta. 


Potvrdi li Šimu Erlića u utorak saborska većina bit će to prvi ministar iz Zadra nakon gotovo sedam godina. 


Budući ministar europskih fondova i regionalnoga razvoja najavio je da će saborskim zastupnicima sljedeći tjedan predstaviti plan poboljšanja sustava za povlačenje novca iz europskih fondova.


- Znam da je zanimanje medija veliko, no još nisam ministar, tako da molim strpljenje, rekao je Erlić dan nakon što ga je predsjednik Vlade predložio za ministra.


Zahvalio se premijeru Plenkoviću na ukazanom povjerenju, kao i Predsjedništvu HDZ-a i parlamentarnoj većini na podršci.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.