Hrvatski radio

Radio Zadar

Što o ponovnom suđenju kažu HDZ-ovci, a što oporba?

19.09.2022.

19:55

Autor: V.Š./Radio Zadar

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Zeljko Lukunic / Pixsell

Kada je riječ o ponovljenom suđenju Božidaru Kalmeti, njegovi stranački kolege uvjereni su da će opet dokazati svoju nevinost, dok oporba upire prstom u hrvatsko pravosuđe.

- Božidar Kalmeta je u svom životu prošao kroz brojna iskušenja i izazove, a to stvara jake ljude. On je odvažan i jak čovjek i ja čvrsto vjerujem da će on još jednom na ovom ponovljenom suđenju kao i u slučaju prvostupanjske oslobađajuće presude opet dokazati svoju nevinost, odgovorio nam je pisanim putem zadarski gradonačelnik Branko Dukić.


Predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić u izjavi je rekao kako se nije dogodilo ništa revolucionarno ili nešto što već nismo vidjeli kod hrvatskog pravosuđa koje nije u stanju donijeti valjanu presudu, odnosno nekoga osuditi ili pak osloboditi.


- Ništa neobično za Hrvatsku, nego je Hrvatska i dalje zapela u tom krugu prokletog vječitog vraćanja u kojemu nije niti pravna država, niti povijesna, a niti država u kojoj je moguće biti političar koji poštuje zakone, rekao je Vučetić.


Član predsjedništva HDZ-a i predsjednik zadarskog HDZ-a Šime Erlić, kometirajući odluku Vrhovnoga suda, ističe kako je Božidar Kalmeta još u prvom stupnju dokazao svoju nevinost. - Međutim, iz nekih razloga, vjerojatno proceduralnih, postupak je, naglašavam, za samo jedan dio presude vraćen od strane VSRH na ponovno suđenje. Riječ je o postupku koji traje već dugo i predugo, ali jednostavno to je tako. Ja osobno gospodinu Kalmeti želim da što prije dokaže svoju nevinost. Ja u to ne sumnjam, ali, nažalost on mora proći tu pravosudnu proceduru, izjavio je Erlić


Predsjednik SDP-a Zadarske županije Jure Zubčić o svemu se oglasio na Facebooku. Prenosimo dio objave. 


-  U dijelu obrazloženja o ukidanju oslobađajuće presude Kalmeti Vrhovni sud je dao lijepu packu nižem sudu iz osnova zakonskog poretka. Zašto je ovo obrazloženje važno? 👇 Zato jer pokazuje kojom lakoćom se koristio (a koristi i dalje) proračunski novac u svrhu promocije HDZ-a, a što je protuzakonito kako lijepo objašnjava Vrhovni sud. Kalmeta je na svjedočenju na sudu priznao da je video naručen u predizborne svrhe, napisao je uz ostalo Zubčić. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.