Hrvatski radio

Radio Zadar

Što sada? Ekologija! Gaženica postaje "zelena luka"

12.09.2019.

15:34

Autor: Filip Matijević

Radio Zadar

Radio Zadar

Foto: - / -

Ravnatelj Lučke uprave Zadar, Robert Škifić: "Mi želimo da Zadar bude green port, da budemo suvremeni port koji će nastaviti trend u koji smo krenuli, a ovdje smo dobili potvrdu za dosadašnji rad" .

Povijesni uspjeh za Zadar. Putnička luka Gaženica proglašena je sinoć u Hamburgu najboljom svjetskom kruzerskom lukom. To globalno priznanje novoj zadarskoj luci, Zadru i Hrvatskoj otvara velike mogućnosti u industriji kružnih putovanja.

Sliježu se dojmovi nakon što je u konkurenciji stotinu luka, sinoć u finalu pored norveške luke Olden i japanske Yokohame Gaženica postala kruzerska luka koja je u posljednjih godinu dana ostvarila najveći napredak. Velik projekt dobio je time i svjetsku potvrdu uspjeha, Zadarska delegacija u Hamburgu sinoć je kratko slavila jer se već danas održava niz sastanaka kako bi se Gaženica što bolje pozicionirala u svijetu industrije kružnih putovanja. Župan Božidar Longin istaknuo je kako je ovo korak prema tome da Zadar postane ključna prometna točka istočnojadranske obale, a istovremeno je ovo podloga za turistički napredak koji tek valja kapitalizirati:

Ovo je svjetski relevantno priznanje projektu naše Luke Gaženica. Još jednom zahvaljujem svima koji su kroz ove godine ugrađivali ideje, trud i strast. Posebno zahvaljujem onima koji su imali viziju razvoja naše županije i Gaženice. Ovo nam je dodatni poticaj da nastavimo razvijati sve potencijale i dalje.

Točno prije deset godina krenuo je projekt. Od tadašnjeg ravnatelja Lučke uprave Zadar Ivice Burića do današnjeg, Roberta Škifića, uz nebrojene zastoje, Gaženica je uspjela zasjesti na svjetski vrh. Na današnji dan lani potpisan je ugovor o 20-godišnjoj koncesiji s tvrtkom Zadar International Port Operations. Simbolika na svakom koraku, a ravnatelj Lučke uprave, Škifić zahvaljuje svima koji su sudjelovali u projektu dok oni koji sada vode luku imaju zadatak:

Da nastavimo graditi novu, suvremenu luku kao što smo i dobili na upravljanje i nadam se da ćemo uspjeti u sljedećem periodu još i dalje raditi na organizaciji, zaštiti okoliša uvođenjem alternativnih izvora energije... Mi želimo da Zadar bude green port, da budemo suvremeni port koji će nastaviti trend u koji smo krenuli, a ovdje smo dobili potvrdu za dosadašnji rad.

A taj rad pretočen u brojke kazuje da se u svega četiri godine s 20 tisuća došlo do 200 tisuća putnika. Neke od njih, ali i Zadrane u Gaženici upitali smo što misle o nagradi:

Oduševljena!
To nam znači da je turizam u Zadru na velikom nivou i to je za svaku pohvalu!
Zaslužila je to Gaženica u svakom slučaju jer je jednostavno napravljena, nema gužve...
Sve čestitke!
Svaka čast, nemam riječi, odličan posao! Fotografirao sam da pošaljem svojima po svijetu, da vide kako izgleda prava luka.
Zadar se zbog ovoga može turistički i ekonosmki podići na višu razinu.

Priznanjem se ponosi i zadarski gradonačelnik Branko Dukić.

Svima koji su u ovom sudjelovali, a naročito mojim prethodnicima koji su dali veliki obol ovome, čestitam i veselim se. To nam daje viziju i pokazuje da moramo znati sanjati.

Jutros je, inače, u Zadru zabilježeno stoto ovogodišnje uplovljavanje broda za kružna putovanja. Prema najavama zadarske Lučke uprave sutra u Gaženicu uplovljavaju dva kruzera s gotovo 5 000 putnika. Do kraja godine očekuju se još 43 uplovljavanja. S tim brojkama i titulom najbolje luke godine za kružna putovanja, ne čini se tako daleko niti dan kada će Zadar postati matična luka kruzerima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.