Hrvatski radio

Radio Zadar

Što su aflatoksini i kako su dospjeli u mlijeko?

20.02.2013.

15:17

Autor: Anita Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Potaknuti aferom s aflatoksinima, u Dnevniku Radio Zadra donosimo o kakvim je toksinima riječ.

To su mikotoksini, sekundarni metaboliti plijesni. Postoji više od 400 poznatih mikotoksina, prati se 10-tak vrsta među kojima i aflatoksini koji nas u posljednje vrijeme zabrinjavaju.

 

Količine opasnih aflatoksina u mlijeku o kojima se govori ovih dana više su alarm za uzbunu nego stvarna opasnost - smatra docent doktor znanosti Slaven Zjalić s odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru. Upravo su aflatoksini područje njegova znanstvenog interesa. Ističući kako je kontrola svih sirovina jedina učinkovita mjera u prevenciji sličnih problema dr. Zjalić dodaje kako su europski zakoni prema kojima se ravna naša zemlja vrlo restriktivni. Dopuštena količina aflatoksina u mlijeku čak je 10 puta manja od one primjerice propisane u americi. Inače najopasniji je aflatoksin Be 1, dok aflatoksin eM 1 o kojemu se ovih dana govori još nije potvrđen kao kancerogen:

 

B 1 je potvrđen kao kancerogena tvar, M 1 je na listi sumnjivih kancerogena. Za njega Svjetska zdravstvena organizacija još uvijek nema dokaza da je kancerogen ili mutagen, za njega se sumnja. Ono što jest, on u svakom slučaju ima određena citotoksična djelovanja i najviše zbog toga šteti stanicama onog trena kada je konzumiran,

 

kaže dr. Zjalić.

 

Čovjek vjerojatno kroz cijelu svoju povijest živi s mikotoksinima jer su plijesni vrlo stari organizmi. Do 1960. godine nismo bili svjesni njihova postojanja. Tada se dogodila velika ekonomska šteta u Velikoj Britaniji

 

Uginulo je oko 100 tisuća pura na različitim uzgajalištima, i tu se mobilizirala velika znanstvena ekipa i na koncu su povezali smrtnost sa krmivom na bazi kikirikija i sa prisutnosti plijesni kojoj je latinsko ime Aspergillus flavus.

 

Uvođenjem regulative Europske unije sustav praćenja se popravio, ali očito još ima prostora za bolju kontrolu. Dr. Zjalić nije previše zabrinut.

 

Sama činjenica da te priče izlaze van znači da postoji neka kontrola. Kad ne bi bilo kontrole mi ni o čemu ovome danas ne bismo razgovarali.

 

Sustav odlično radi - za sedam dana napravili smo ono za što je nekim članicama Europske unije u sličnim situacijama trebalo više od mjesec dana - poručio je nedavno i ministar Tihomir Jakovina. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.