Hrvatski radio

Radio Zadar

Što sve Zadrani policiji prijavljuju putem mobitela

16.06.2016.

13:52

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od početka rada mobilne aplikacije e-policija , Zadrani su putem mobitela policiji prijavili 538 prekršaja i kaznenih djela. 452 prijave policija je obradila , a 86 je odbačeno zbog tehničkih nedostataka prijave. Sve u svemu aplikacija se dosada pokazala vrlo korisna u policijskom radu.

Ministarstvo unutarnjih poslova u listopadu prošle godine krenulo je s projektom e-policija. Pomoću aplikacije za mobilne telefone građani mogu prijaviti kaznena djela, prekršaje i ostale događaje iz djelokruga rada policije. Što su Zadrani najviše prijavljivali Elis Žodan glasnogovornik PU zadarske kaže: 

Gotovo 90 posto ovih dojava se odnosi na probleme u prometu gdje prvenstveno prevladavaju nepropisna parkiranja i ostali problemi u prometu. Drugi dio prijava zaprmiljenih putem ove aplikacije odnosi se na prijave prekoračenja radnog vremena ugostiteljskih objekata. Također smo zaprimali dojave i fotografije građana s gradilišta diljem županije gdje su građani sumnjali da se radi o ilegalnim radovima, odnosno neprijavljenim radnicima.

Aplikacija se tako policiji pokazala iznimno korisna u radu:

Policiji je svaka korisna dojava građana s terena vrlo zanimljiva i vrlo korisna. Ne možemo dakle imati na terenu toliko policajaca koliko možemo imati dobronamjernih građana koji su zainteresirani za sigurnost kako svoju tako i drugih sugrađana i koji nam mogu putem pametnog telefona s bilo kojeg mjesta u vrlo kratkom roku dojaviti događaj za koji građani smatraju da je interesantan.

Nakon što dojavu zaprime te je ocijene kao operativno zanimljivu istog trenutka se na teren upućuju policajci kako bi intervenirali. Podsjetimo, aplikacija se može besplatno skinuti s portala Ministarstva unutarnjih poslova.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.