Hrvatski radio

Radio Zadar

Što u slučaju eksplozije na terminalu u Gaženici ?

11.03.2020.

12:08

Autor: Suzana Jakšić Mandić

Ilustracija: grad-zadar.hr

Ilustracija: grad-zadar.hr

Foto: - / -

Danas je stručnom županijskom povjerenstvu predstavljen plan zaštite u slučaju nesreće na Tankerkomercovom terminalu tekućih tereta u Gaženici. Planom se predviđaju crni scenariji u slučaju eksplozije u jednom od spremnika i posljedica koje bi nastale na području grada Zadra i Općine Bibinje.

Kao nositelj izrade planova zaštite i spašavanja u slučaju nesreća, Zadarska županija dužna je izraditi Vanjske planove zaštite za rizična postrojenja. Danas je tako stručnom županijskom povjerenstvu predstavljen Vanjski plan zaštite u slučaju nesreće koja uključuje opasne tvari za područje postrojenja terminal i trgovina tekućom robom iz Zadra u Gaženici, operatera Tankerkomerc d.d. Na tom su terminalu naime spremnici za skladištenje 50 tisuća metara kubičnih dizela i 10 tisuća kubičnih benzina, punilište autocisterni, pretakalište vagon-cisterni te gat za prekrcaj naftnih derivata.

Plan predviđa eksploziju jednog ili svih spremnika i nastanak požara, odnosno domino-efekt, navela je Danijela Krajina iz tvrtke Metis.d.d. koja je izradila plan: To znači da se svi spremnici unutar crvene zone mogu oštetiti, došlo bi do izljevanja opasne tvari i požara. Što se vjerojatnosti ovakvog događaja tiče, tu je u procjenama korištena IAEA metoda, tu je dobiveno da ukoliko bi takva nesreća krenula od spremnika benzina onda je vjerojatnost  1x 10 na minus sedmu, a ukoliko bi krenula od spremnika dizela 3x 10 na minus osmu - obrazložila je stručnom povjerenstvu voditeljica operativnih poslova u civilnoj zaštiti pri tvrtki Metis iz Kukuljanova.

Plan zaštite i spašavanja uključuje mjere civilne zaštite odnosno način evakuacije, pružanja prve pomoći, sanaciju i slično, a u dokumentu su navedeni i načini na koji će se te mjere provodoiti, tko je odgovoran za njihovo provođenje. Isto tako u planu su navedene i lokacije na kojima bi se eventualno evakuiralo stanovništvo s ugroženih područja grada Zadra i Općine Bibinje.  

Županijski Upravni odjel za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove ovaj će Vanjski plan zaštite i spašavanja poslati na uvid ravnateljstvu Civilne zaštite RH i nakon što ga oni odobre, župan će dobiti suglasnost za donošenje plana, rečeno je na današnjem javnom izlaganju u Domu županije.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.