Hrvatski radio

Radio Zadar

Što uvođenje eura donosi zadarskom gospodarstvu?

18.01.2022.

14:14

Autor: Božidar Kolega

Hrvatske eurokovanice

Hrvatske eurokovanice

Foto: Ilustracija / HRT

Veća konkurentnost, uklanjanje valutnog rizika, smanjenje kamatnih stopa, samo je dio pozitivnih promjena koje će uvođenje euro donijeti gospodarstvu.

Profitirati bi trebali i zadarski izvoznici, metaloprerađivačka industrija, ali i turizam. I direktor županijske gospodarske komore Zadar Denis Ikić  smatra da će uvođenje eura imati pozitivan utjecaj na zadarsko gospodarstvo 

Denis Ikić o uvođenju eura

Gospodarstvenicima će se sniziti i troškovi zaduživanja, lakše će dolaziti i do investitora. Uglavnom, pozitivni efekti uvođenja eura daleko su značajniji od negativnih. Uvođenje eura bit će i za turističku branšu pozitivan korak, smatra predsjednik strukovne skupine charteraša Zadarske županije Marin Katičin. Nestanak tečajne razlike i time valutnog rizika olakšat će naplatu prema klijentima od kojih se većina nalazi u eurozoni i plaćaju u eurima. Osim toga dodaje Katičin

Marin katičin o uvođenju eura

A kako nam je najavio Denis Ikić Hrvatska gospodarska komora uskoro će svojim članicama proslijediti preporuke i smjernice prilagodbe gospodarstva za uvođenje eura.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.