Hrvatski radio

Radio Zadar

Što večeras nude muzeji u Zadru ?

26.01.2018.

07:19

Autor: SJM

Što večeras nude muzeji u Zadru ?

Što večeras nude muzeji u Zadru ?

Foto: - / -

Kao i svake godine, posljednjeg petka u siječnju otvaraju se vrata hrvatskih muzeja do kasno u noć. Već 13. godinu zaredom Noć muzeja organizira Hrvatsko muzejsko društvo. Ovogodišnja je tema - muzeji i sport, izdvajamo dio ponude muzeja u Zadru:

Dio ponude Narodnog muzeja :  U Kneževoj palači od 18 i 30 izložba Sport naš svagdašnji želi posjetiteljima ispričati priču o zadarskom sportu u razdoblju 1950-1980 , a naročito kroz fotografski fundus Ante Brkana i Vicka Zaninovića. Od 19 sati u predvorju palače otvara se izložba Najstarija hrvatska alka - Zadarska alka.

Noći muzeja i ove godine pridružuje se Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru, koji obilježava i 10 godina rada. Od 19 sati predstavit će knjigu "Crkva svetog Nikole" u kojoj su opisana arheološka istraživanja u toj crkvi i samostanu. Dakle, crkva svetoga Nikole kod Doma Zadarske županije večeras je otvorena, također i Galerija podvodne arheologije u susjedstvu.

Posjetitelji Muzeja antičkog stakla  mogu razgledati stalni postav , a jedinstvenu atrakciju Muzeja antičkog stakla čini i demo radionica puhanja stakla, koju će u Noći muzeja voditi Marko Štefanac i Bojan Podhraški. U prvoj izložbenoj dvorani izradu staklenog nakita i minijatura tehnikom rada na plameniku demonstrirat će Antonija Gospić i Ivana Matković. Za 20 sati najavljen je koncert - Combo blues banda, a u ponoć počinje Lutrija. 

U 19 sati u Arheološkom muzeju Zadar uz zanimljive radioinice otvara se i izložba „Franjo Nedved - Život kroz arheološku fotografiju". Izložba je posvećena je desetoj godišnjici smrti muzejskog fotografa Franje Nedveda koji je od 1970. god. radio u Arheološkom muzeju Zadar. Od 18 sati u muzeju su i gladijatori - članovi pulske Udruge Spectacvla gladiatoria koji će dočarati duh staroga Rima - Rimljanima je odlazak u amfiteatar bio sastavni dio društvenog života, mjesto zabave i socijalne interakcije. U popodnevnim satima odvijao bi se vrhunac spektakla koji su činile borbe gladijatora.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.