Hrvatski radio

Radio Zadar

Što zadarski SDP-ovci očekuju od svojeg novog predsjednika?

05.10.2020.

13:11

Autor: Filip Matijević

Photo: Srecko Niketic/PIXSELL

Photo: Srecko Niketic/PIXSELL

Foto: - / -

Peđa Grbin, novi predsjednik SDP-a, u drugom krugu izbora u Zadru premoćno je pobijedio protukandidata Željka Kolara. Za Grbina je u gradu glasovalo 106 članova dok je Kolar dobio 21 glas. U ostatku županije Grbin je prvi izbor bio za 70, a Kolar za 64 SDP-ovca. Što očekuju od novog predsjednika?

Pita li se zadarsko članstvo, 41-godišnji pravnik iz Pule idealan je izbor za četvrtog predsjednika Socijaldemokratske partije. Očito je to iz činjenice da je Peđu Grbina na subotnjim unutarstranačkim izborima zaokružilo čak 83,4 % gradskih SDP-ovaca, brojkom - njih 106. A sada on to povjerenje treba opravdati. Čelni čovjek SDP-a Zadar, Daniel Radeta, komentirao je za Radio Zadar da se nada dobroj suradnji i konsolidaciji stranke. U tome će im, vjeruje, pomoći i domaće snage u vrhu stranke:

Što se tiče samih rezultata, mogu reći da sam prezadovoljan! Činjenica je da imamo i potpredsjednicu na nacionalnoj razini – Sabinu Glasovac. Pred nama je jako puno rada jer je teren malo zapostavljen. Ja se nadam da će se u budućnosti ovo novo vodstvo najviše pozabaviti tom temom.

SDP-ovci iz drugih mjesta u Zadarskoj županiji ipak se nisu tako jasno svrstali. Grbin je osvojio 52 %, a Kolar 48 % glasova, brojevima 70 prema 64. Sveukupno je u Zadarskoj županiji na izborima za novo vodstvo stranke sudjelovalo nešto više od 260 osoba. Predsjednica županijske organizacije, Renata Sabljar Dračevac:

Ja mu čestitam na pobjedi i želim da nas konsolidira. Jako mi se sviđa što je rekao da će koristiti i ideje drugih kandidata koje su bile dobre jer mislim da sve glave treba staviti na hrpu.

Gradski vijećnik Erol Gaši očekuje da Grbin ujedini SDP:

Tu je dosad bilo previše frakcije, previše nereda na terenu. A kad nema reda na terenu, onda nema ni rezultata. Od gospodina Grbina očekujem samo i isključivo da se stranka posveti problemima građana.

Zadarski SDP-ovci nadaju se da će Peđa Grbin kao predsjednik i Sabina Glasovac kao potpredsjednica uspjeti podići SDP i na nacionalnoj i na lokalnoj razini. Prvi pokazatelj bit će im svibanjski lokalni izbori.

ZD SDP O GRBINU

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.