Hrvatski radio

Radio Zadar

Stradali od požara s eruptivnim efektom!

05.04.2018.

17:45

Autor: Filip Buzov

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / -

Novo vještačenje -nova teorija uzroka stradavanja vatrogasaca na Kornatu.Po mišljenju tima stručnjaka iz instituta „Ruđer Bošković"vatrogasci su tog kobnog 30. kolovoza 2007. stradali uslijed požara s takozvanim eruptivnim efektom. Takav se požar javlja isključivo u klancima i kreće se uzlazno.

Više se nepovoljnih čimbenika poklopilo tog dana - jak vjetar, lako zapaljiva vegetacija, zatvorenost klanca, te vrlo vjerojatno spajanje sjevernog i južnog kraka požara , a sve je to dovelo : Da su vatrogasci bili izloženi u vrlo kratko vremenskom razmaku vrlo visokim temperaturama, a sve su to karakteristike požara s eruptivnim efektom - kazao je jedan od članova tima koji je izradio vještačenje ,doktor znanosti iz područja geologije, Goran Kniewald. Dodaje i kako se njihova teorija poklapa sa svjedočenjem jedinog preživjelog Frane Lučića koji govori o gornjoj i donjoj vatri.

Maro Mihočević, odvjetnik obitelji poginulih vatrogasaca, od vještaka je tražio pojašnjenje razlike između nove i stare teorije o uzroku požara, a koje zvuči dosta slično ( eruptivni požar i požar s eruptivnim efektom,).

To su ne može staviti znak jednakosti, ali slično je - odgovorio je vještak Goran Kniewald.

Jesmo li u Hrvatskoj već svjedočili takvim požarima, imamo li bilješke - pitao je Slavičin odvjetnik Čedo Prodanović. Po mojim saznanjima takvi požari nisu opisani u stručnoj literaturi, što ne znači da ih nije bilo, jer konfiguracija terena na našim otocima i obali pogoduje takvim požarima - odgovorio je vještak Goran Kniewald.

Isključena je mogućnost stradavanja od benzina kojeg su vatrogasci nosili sa sobom. Jedan od zaključaka je i da su požar trebala gasiti po dva kanadera i helikoptera, te da kašnjenje medicinske pomoći nije utjecalo na smrtni ishod zbog težine ozljeda. Ispitivanje vještaka na Županijskom sudu u Zadru nastavlja se sutra.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.