Hrvatski radio

Radio Zadar

Štrajk medicinara ide dalje? Spor Babić - Avberšek

04.11.2013.

13:15

Autor: hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek rekla je novinarima da ni danas neće biti gotovo, jer ona neće prihvatiti zahtjeve predsjednika Hrvatskog liječničkog sindikata Ivice Babića. Ivica Babić tvrdi da nije toliko problem u ministru zdravlja Rajku Ostojiću, koliko u Spomenki Avberšek koja, po njegovim riječima, namjerno odugovlači i traži povećanje osnovnih plaća.

Iako se najavljivalo da bi danas mogli završiti pregovori o novom Kolektivnom ugovoru za zdravstvenu djelatnost, prema izjavama sindikalnih čelnika uoči nastavka pregovora u Ministarstvu zdravlja malo je vjerojatno da će danas biti postignut dogovor i prekinut štrajk bolničkih liječnika koji traje već 48 dana.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek rekla je novinarima da ni danas neće biti gotovo, jer ona neće prihvatiti zahtjeve predsjednika Hrvatskog liječničkog sindikata
Ivice Babića.

Ustvrdila je kako Babić traži da se kolektivnim ugovorom poboljšaju uvjeti rada za samo 5.700 liječnika od njih 12.600, koliko ih je ukupno u sustavu, za što bi trebalo izvojiti oko 300 milijuna kuna godišnje.

Ivica Babić također nije siguran da će danas išta biti gotovo. Tvrdi da nije toliko problem u ministru zdravlja Rajku Ostojiću, koliko u Spomenki Avberšek koja, po njegovim riječima,namjerno odugovlači i traži povećanje osnovnih plaća.

Vjerujem da bi se s ministrom Ostojićem i mogao dogovoriti, ali ne i sa Samostalnim sindikatom zdravstva i socijalne skrbi koji "ima svoju retoriku", rekao je Babić. Njegov sindikat održat će danas u podne izvanrednu
skupštinu na kojoj bi trebao odlučiti hoće li potpisati novi Kolektivni ugovor i prekinuti štrajk ili će poduzeti nove sindikalne akcije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.