Hrvatski radio

Radio Zadar

Štrajk u školama se nastavlja - sutra se štrajka i u Zadarskoj županiji

16.10.2019.

18:11

Autor: HRT Radio Zadar

Štrajk u školama se nastavlja - sutra se štrajka i u Zadarskoj županiji

Štrajk u školama se nastavlja - sutra se štrajka i u Zadarskoj županiji

Foto: - / -

Sutra se štrajk nastavlja u skladu sa sidnikalnim najavama, u Zadarskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj županiji - najavili su danas sindikalisti .

Matica hrvatskih sindikata održala je konferenciju za novinare nakon najave premijera Andreja Plenkovića da će iduće godine povećati plaće u javnom sektoru.

Na konferenciji su govorili predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec i predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radeka.

Ovakva reakcija sindikata bila je nužna nakon što je premijer jutros za saborskom govornicom najavio povećaje plaće javnim i državnim službama za 6,12 posto u tri maha kroz rast osnovice.

Bilo je potrebno podsjetiti premijera da se o osnovici plaća PREGOVARA te da su pregovori dogovoreni za kraj listopada i početak studenoga.

Kontekst povećanja osnovice prebacuje na zaposlene u odgoju i obrazovanju i da to rješava zahtjeve sindikata u štrajku. Je li to premijer pretpostavlja da predsjednica Sindikata učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama mogu prihvatiti ili odbiti povećanje osnovice pa da zbog toga sada prekine štrajk? Nijedna njegova rečenica ne rješava problem zbog kojeg je danas već peti dan štrajka u osnovnim i srednjim školama. Upravo su sindikati za obrazovanje postavili jasne zahtjeve, jer su oni u sustavu javnih službi narušeni i zaostaju za sličnim poslovima za 6,11 posto. Povećanjem osnovice za sve jednako to zaostajanje niti najmanje ne smanjuje, zadržava ga u relativnom obliku, ali u apsolutnom se povećava razlika tih plaća. Ovakav prijedlog ne rješava problem zaposlenih u sustavu obrazovanja, rekao je Mihalinec.

Sutra se štrajk nastavlja u skladu sa sindikalnim najavama, u Zadarskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj županiji.

Branimir Mihalinec, izjava

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.