Hrvatski radio

Radio Zadar

Stranim novinarima dodijeljena "Zlatna penkala"

06.04.2019.

22:24

Autor: Maja Savić

Stranim novinarima dodijeljena "Zlatna penkala"

Stranim novinarima dodijeljena "Zlatna penkala"

Foto: - / -

Sinoć je Hrvatska turistička zajednica 15 ti puta zaredom podijelila nagrade i priznanja inozemnim novinarima i blogerima za najbolje medijske objave o Hrvatskoj kao turističkoj destinaciji pod nazivom Zlatna penkala.

 Grand prix za najbolju tv reportažu dobio je Rus Vasily Adreev za 20 minutnu reportažu "Advent u Zagrebu", najbolja blogerica je Talijanka Chiara Marchi sa posjetom od preko 220 000 čitatelja napisima o nedirnutoj prirodi otoka Cresa dok je najboljim tekstom objavljenim u National Geographicu proglašen onaj o Dubrovniku autora Davida Farley a iz SAD a.

Zadarska Punta skala ugostila je 24 voro stranih profesionalnih novinara koji su iz raznoraznih razloga a ponajviše privučeni ljepotom Hrvatske odlučili svoje dojmove prenijeti na virtualni, video i televizijski svijet. Nagrade i priznanja ove vrste bitna su stavka u promociji hrvatskog turizma rekao je državni tajnik pri Ministarstvu turizma Tonči Glavina:

" Da pohvalim ovaj projekt Hrvatsske turističke zajednice jer prikazuje ambasadore hrvatskog turizma i pričaju najljepše priče o Hrvatskoj ovom digitalnom dobu postavljajući je visoko na razinu poželjnih odredišta"

U svojim reportažama novinari i blogeri šetali su Lijepom našom uzduž i poprijeko ne birajući samo neke lokacije. Ipak postoje one koje su ih do te mjere zadivile da su našle svoje mjesto u New York timesu, Guardianu, Washington Postu pa i National Geographic časopisu. Amerikancu Davidu Farleyu pripao je Grand prix za reportažu u potonjem magazinu pod nazivom "Sun Sea Savor", priča o ljepotama Dubrovnika u časopisu čiju je naslovnicu ukrasila slika Straduna a sadržaj na 14 stranica opisao ljepote grada pod Srđem. Otkud tolika ljubav prema Hrvatskoj?

" Jednostavno, volim Hrvatsku, i svaki puta kada sletim u Zagreb osjećam se kao da sam kod svoje kuće mada nisam Hrvat, govorim tek nekoliko riječi vašeg jezika ali vaša zemlja mi je jako bliska"

Turistička zajednica je sigurna da je na pravom putu kada priznanjima i nagradama Zlatna penkala koje ima u nazivu i prezime hrvatskog izumitelja, promovira raznolikost Lijepe naše u svijetu.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.