Hrvatski radio

Radio Zadar

Stripovi. Ljubav, a ne zarada

26.05.2016.

13:11

Autor: Jelena Tomac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Radionice, predavanja te druženja - obilježili su prvi Festival stripa u zadarskoj knjižnici. Dobio je ime Sedam-četiri, po zbirci stripova zadarske knjižnice. S više od sedam tisuća jedinica građe, ona je jedna od najvećih u Hrvatskoj.

Na izbor se ne mogu požaliti, a čitati stripove vole. Za takozvanu devetu umjetnost zainteresirani su Zadrani svih uzrasta.

Čitaju se jednako i Zagor i Ken Parker i Veliki Black pa sve do vrhunskih ostvarenja od Mobiusa i sličnih stranih autora jer mi nabavljamo stripove iz van koji nisu došli na hrvatsko tržište. - kaže djelatnik Gradske knjižnice Zadar, Ante Kolanović.

Korisnici zaista pokazuju veliki interes i poučeni tim shvatili smo da zaista trebamo nešto prirediti u ovakvoj formi, mali festival stripa. - objašnjava ravnateljica Gradske knjižnice Zadar, Doroteja Kamber Kontić.

Osim brojnih čitatelja, među Zadranima ima i mnogo dobrih crtača. Marko Jačan zanimljiv je po tehnici točkanja. Valentino Radman inspiraciju za crtanje pronašao je u pjesmama, a Tomislav Košta nada se uskoro završiti zanimljiv strip.

Radim na papiru za ulje i akril, radim u ulju, slikarski pristup, nema linija nema boja na plohe, kaže Tomislav Košta.

Nastanak stripa poseban je proces. Za scenarij treba dobra ideja, a potom dobra razrada. I naravno, jaki likovi.

Pošto već ja isto se bavim crtanjem onda napravim storyboard odmah ponekad bez pisanja samog scenarija jer već znam što mi je u glavi. - objašnjava Krešimir Biuk.

Za većinu crtača strip je ljubav i hobi, a zarada nešto na što ne računaju previše.

Nešto sitno zaradim na stripu ali to je stvarno zanemarivo, nisam siguran da će se to promijeniti ali to s druge strane daje slobodu da biraš materijal koji hoćeš i radiš ono što hoćeš. - ističe Robert Solanović.

Na taj način, kažu, ne pati kreativnost, već se mogu potpuno prepustiti mašti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.