Hrvatski radio

Radio Zadar

Štromar: Devastaciju prostora pratit ćemo satelitima

12.06.2019.

18:43

Autor: Vladimir Šetka

snimio čitatelj

snimio čitatelj

Foto: - / -

Od čitatelja koji je zgrožen devastacijom obale u uvali Paladinka na otoku Pagu dobili smo fotografije na kojima su vidljivi svježe obavljeni radovi na priobalju. Čitatelj tvrdi kako je investitor samlio kamenje, odnosno "sike" u moru i tako nagrdio prirodni okoliš.

Kako smo neslužbeno doznali na teren je danas izašao hidrografski inspektor i ustanovio nepravilnosti. To nam u Ministarstvu mora prometa i infrastrukture nisu mogli potvrditi osim da su zaprimili predstavku koju su proslijedili nadležnoj službi na postupanje.

Prema nekim procjenama strani investitor je devastirao obalu navodno zbog uređenja kampa. Ministar turizma Gari Cappelli danas je u Novalji na Pagu izjavio kako to nije investitor, ako nije imao građevinsku dozvolu. - Za mene je to uzurpator, a ne investitor i tako ću gledati na njega, kratko je odgovorio ministar turizma. 

Njegov kolega ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar dodaje kako još uvijek nema informacija ima li investitor valjane dozvole. - Ukoliko ih nema, a ja ipak vjerujem da ih nema odmah treba obustaviti sve radove, treba sanirati i taj prostor vratiti u prvobitno stanje. Za to je zadužena građevinska inspekcija, koja je u sastavu Državnoga inspektorata i treba odmah doći van i zaustaviti taj nered u prostoru, rekao je ministar Štromar. Na primjedbu kako je teško uvalu vratiti u prvobitno stanje ministar ponavlja kako treba vratiti koliko je god moguće u prvobitno stanje i to onaj koji je napravio štetu. Dodaje da postoje modeli i načini kako se to može napraviti, ističući da je kazna neizbježna. 

Uvala nekada:

 


Ministar naglašava kako bez obzira na sve sustav nadzora solidno funkcionira, ali da bi mogao i kvalitetnije i bolje. Zato, kaže, u Vladi pripremaju nove modele praćenja stanja u prostoru i to uz pomoć novih tehnologija, prije svega satelita. - Tehnologija bi već upozorila unaprijed na probleme koji se događaju i trenutno bismo saznali što se događa negdje gdje se ne smije, što se radi bez dozvole, a posebno van prostora u kojemu se ne smije graditi, kaže ministar. U tom smislu, kaže ministar Štromar, Hrvatska je potpisala ugovor o pristupanju Europskoj satelitskoj agenciji, kako bi korištenjem novih tehnologija što prije mogli početi nadzirati prostor i sačuvati ga od devastacije. 

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-uvala-nekada-62222294_2049353122027035_4039076022132408320_n.jpg, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.