Hrvatski radio

Radio Zadar

Stručnjaci o mediteranskoj poljoprivredi: digitalizacija i očuvanje autohtonosti

24.05.2022.

12:52

Autor: Radio Zadar

Konferencija o mediteranskoj poljoprivredi Dalmatinka

Konferencija o mediteranskoj poljoprivredi Dalmatinka

Foto: . / .

Danas je na Sveučilištu u Zadru započela prva konferencija o mediteranskoj poljoprivredi Dalmatinka. 

Konferenciju je otvorio državni tajnik Zdravko Tušek koji je imao i uvodno izlaganje na temu digitalne poljoprivrede, a u uvodnom govoru obratila se u ime domaćina i rektorica zadarskog Sveučilišta profesorica Dijana Vican, kao i dekan Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji pruža programsku potporu, profesor Ivica Kisić. 

Mediteranska poljoprivreda stoljećima inspirira i hrani ljude. Danas smo ovdje kako bismo zajedno promicali u doba novih tehnologija i novih mogućnosti mediteransku poljoprivredu, definirali potencijale, a isto tako razmijenili mišljenja o stvaranju boljeg brend identiteta mediteranske poljoprivrede.

Danijel Koletić, predsjednik organizacijskog odbora iz agencije Apriori World

Član organizacijskog odbora profesor Zoran Šikić sa Sveučilišta u Zadru: „Konferencija Dalmatinka s motom Inspiriramo poljoprivredu je odličan koncept za ukazati na današnje izazove poljoprivrede i u zelenom i plavom dijelu, u značajno izmijenjenim okolišnim prilikama, posebno Mediterana. Obveza akademske zajednice je podizati obrazovnu strukturu, ukazivati na nužnost transformacije poljoprivrednog sektora, uvođenje novih tehnologija i digitalizacije čime se na Sveučilištu u Zadru i vodimo.“


Prvu konferenciju obilježilo je izlaganje i ravnatelja Uprave za ribarstvo, Ante Mišure, kao i Zdravka Baraća, ravnatelja Uprave za stočarstvo Ministarstva poljoprivrede. Iako je područje mediteranske poljoprivrede veliko, program konferencije osvrnuo se na teme o pršutu, vinu, mandarinama, maslinarstvu te ribarstvu. 


Mladi poljoprivrednici


Potencijali mediteranske poljoprivrede na području stočarstva su veliki, kao i za sve mlade poljoprivrednike, imajući u vidu da novo programsko razdoblje predviđa i povećanje financijskih sredstava za razvoj poljoprivrede. Posebnu pozornost konferencija je dala mladim poljoprivrednicima programski kroz panel koji moderira profesorica Martina Skendrović Babojelić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu na temu „Iskustva mladih poljoprivrednika i vizija razvoja mediteranske poljoprivrede“.


Konferencija je obuhvatila i temu o ribarstvu, ali gledajući u budućnost. Na panelu pod nazivom „Perspektive hrvatskog ribarstva 2030“, kojim moderira profesor Lav Bavčević s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, govorit će se o perspektivama hrvatskog ribarstva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.