Hrvatski radio

Radio Zadar

Studenti i bivši studenti imaju prilike pisati o svome iskustvu

25.01.2022.

19:40

Autor: Iva Rogić

Iva Pejković u studiju HRT ZD

Iva Pejković u studiju HRT ZD

Foto: Iva Rogić / Radio Zadar

#Studentarije naziv je drugog književnog natječaja kojega je raspisala udruga Zadarski pisci ZaPis. Studenti i bivši studenti do 1. ožujka 2022. mogu udruzi poslati svoju priču o tome kako je to biti student u Zadru i tako sudjelovati u natječaju. 


Iva Pejković, predsjednica udruge ZaPis gostujući u programu Radio Zadra najavila je drugi književni natječaj udruge ZaPis u kojem su odlučili napraviti mali zaokret. Prvi natječaj objavljen prošle godine pod nazivom "Potraga za piscem" nije bio tematski, ove godine tema je vrlo usko određena: 


"Ovoga puta odlučili smo da natječaj bude transparentan. Osobe koje se prijave na natječaj trebaju nam reći nešto o sebi. Tema je studentski život u Zadru. Razlog je taj da nas studentska populacija dosta i prati, među njima se uvijek kriju i neki skriveni talenti, a studentski život u Zadru je uvijek bio i ostao poseban. Kroz tu kratku priču može se pričati o klasičnim problemima - život i rad, prvi studentski poslovi, prve ljubavi, prva pijanstva, prva učenja... Može biti nešto ozbiljno, a može biti i nešto potpuno neozbiljno i smiješno. Želimo čak i nekakve priče koje bi se odmaknule od klasičnog stila." - rekla je Pejković.


Nagrađene priče bit će objavljene na Facebook stranici udruge. Također, bit će predstavljene na književnom susretu udruge ZaPis u Gradskoj knjižnici Zadar. 


Iva Pejković 2019. godine izdala je zbirku priča "Vošta do Tokija". Crtice su ušle u konkurenciju za nagradu "Kritična masa", a priča #kvartovska ušla je i u regionalni književni časopis Polja, dok je #mediteransku objavio na književni portal "Književnost uživo". Promociju zbirke pandemija je ipak uspjela usporiti: 

"Voljela bih da sam realizirala turneju po Hrvatskoj. To se nažalost nije dogodilo. "Vošta do Tokija" zahvaljujući digitalnom svijetu pretvorila se u jednu foto - dokumentaciju kvarta, jednog dijela grada u kojem možeš živjeti puno godina, ali uvijek ćeš pronaći nešto novo i zanimljivo. To je zaista jedan pulsirajući kvart sa posebnim ljudima i posebnim pričama. Zato u meni već raste ideja za nastavak - radnog naziva "Vošta do Tokija 2" jer nekako uvijek polazim od toga najbližeg sebi."

Iva Pejković

Na pitanje Ive Rogić koja je to priča koju kao autorica još nije ispričala kroz svoje tekstove i priče, a kad bi mogla - bez cenzure i ikakvih prepreka, koju bi voljela ostaviti u nasljedstvo na ovome svijetu, Pejković je odgovorila:


"U idealnim uvjetima - voljela bih se jednom u životu okušati u boravku u tzv. rezidenciji za pisce - da me netko pošalje u Švedsku na šest mjeseci, zatvori u neku kuću sa dobrim grijanjem, omogući mi da svaki dan pijem kavu i družim se s ljudima, zanima me kakve bi priče pričala u takvom nekom drugačijem okruženju." 

Razgovor - Iva Pejković

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.