Hrvatski radio

Radio Zadar

Studij pomorskog menadžmenta omogućit će pomorcima karijeru i nakon broda

17.12.2018.

14:20

Autor: Božidar Kolega

Studij pomorskog menadžmenta omogućit će pomorcima karijeru i nakon broda

Studij pomorskog menadžmenta omogućit će pomorcima karijeru i nakon broda

Foto: - / -

Na zadarskom sveučilištu održana je početna konferencija projekta BE UNIZD koji će između ostalog za dvije godine rezultirati i diplomskim studijem pomorskog menadžmenta na zadarskom Sveučilištu .

Projekt ima dva cilja. Prvi je pokretanje međunarodnog združenog diplomskog studija pomorskog menadžmenta na Pomorskom odjelu zadarskog Sveučilišta. Što će on donijeti zadarskim pomorcima  Leo Marušić, pročelnik Pomorskog odjela Sveučilišta u Zadru objašnjava: 

Nije glavni cilj da oni budu bolji pomorci. Oni zapravo već s preddiplomskim studijem stječu sve što je njima potrebno za onaj dio karijere koji se odnosi na brod. Ideja je ovog studija omogućiti im zapošljavanje nakon toga. Jer rijetko tko naviga do penzije, ljudi provedu na brodu 10-15 godina dok nešto zarade dok se malo skuče, srede, a onda bi ipak htjeli biti kući, i traže neke druge poslove i mi im zapravo želimo proširiti mogućnosti u tom dijelu. 

Dio programa će se odvijati na zadarskom Sveučilištu, a dio u Sloveniji i Njemačkoj. Studenti će tako dobiti diplome 3 učilišta što će im stvoriti i bolju poziciju na tržištu rada. Partner na projektu je zadarska Tankerska plovidba. Predsjednik uprave Mario Pavić: 

Tog kadra treba, ne samo u brodarskim kompanijama nego i u lučkim upravama, u ostalim menadžment kompanijama. Pomorski menadžer sutra koji završi ovaj studij, može voditi neku drugu kompaniju jer kurikulum će biti takav da će omogućavati vođenje kompanija više vrsta.

Drugi cilj projekta je pokretanje 6 kolegija na Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu. Ivan Župan, zamjenik pročelnice Odjela: 

Mi ćemo kroz ovaj projekt pokušati nadograditi naše postojeće studije. Mi smo prošle godine po prvi put pokrenuli jedan diplomski studij koji se zove održivo upravljanje vodenim ekosustavima i taj studij je pokrenut kroz projekt Blue smart. U ovome projektu BE UNIZD mi želimo nadograditi taj studij  sa stvaranjem 6 novih kolegija koji će se izvoditi na engleskom kolegiju, te na taj način želimo napraviti jedan mali korak prema internacionalizaciji našeg studija. 

Teme kolegija bit će određene nakon što se provede anketa među studentima i u gospodarstvu kako bi se odredile potrebe. Projekt  BE UNIZD vrijedan je milijun i 700 tisuća kuna, financiran je iz Europskog socijalnog fonda od čega je svih 100 posto bespovratnih sredstava.

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.