Hrvatski radio

Radio Zadar

Studirati hrvatski jezik i književnost se može samo iz ljubavi

15.03.2019.

16:06

Autor: HRT Radio Zadar/UNIZD

Foto: UNIZD

Foto: UNIZD

Foto: - / -

Na Sveučilištu u Zadru danas je promovirano 22 prvostupnika hrvatskog jezika i književnosti. Iako je riječ o završetku jedne važne dionice u njihovom obrazovnom putu, većina njih nastavila je s diplomskim studijem koji će im omogućiti ono što je većini bio cilj pri upisu.

To je naravno predavanje hrvatskog jezika i književnosti u osnovnim i srednjim školama.

- Vi ste ovaj studij upisali samo iz ljubavi, drugog poticaja ne može biti. Vjerujem da ćete jednog dana,  ako krenete u obrazovni sektor, taj entuzijazam i ljubav prenijeti učenicima i svakom djetetu. Nema tog novca koji može biti vrjedniji od te ljubavi, poručila im je na današnjoj promociji pročelnica Odjela za kroatistiku doc. dr. sc. Sanja Knežević.

Učitelji i profesori hrvatskog  jezika i književnosti, istaknula je, bit će djeci poput roditelja i utjecati na njihovu ljubav prema baštini i književnosti.

- Pitat će vas čemu to sve u doba kad je tehnologija napredovala i otkrivaju se novi planeti. Upitat ćete se ima li smisla prenositi ljubav prema Maruliću dok oni igraju videoigrice. Ako se to upitate, odgovor je da to ima itekako ima smisla. Sve ekonomski i gospodarski stabilne zemlje imaju jasan stav prema svom kulturnom i jezičnom identitetu. Kako vi budete odgajali djecu, takva će nam biti domovina, poručila je dr. Knežević, nakon čega se pristupilo svečanoj podjeli diploma.

Studenticom generacije proglašena je Tea Grbić a uručena su brojna priznanja i zahvale za sudjelovanje na različitim manifestacijama koje je Odjel organizirao. U zabavnom programu nastupio je A.K.A. Crescendo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.