Hrvatski radio

Radio Zadar

Sud potvrdio: Zadarski liječnik nepravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu

15.02.2019.

18:07

Autor: Radio Zadar/HINA

Robert Anic/PIXSELL, ilustracija

Robert Anic/PIXSELL, ilustracija

Foto: - / -

Glasnogovornik Općinskog suda u Zadru Denis Klarendić potvrdio je Hini da je zadarski pedijatar Darko Radman (69) nepravomoćno osuđen na godinu dana bezuvjetnog zatvora za nesavjesno liječenje šestogodišnjeg R. B. iz Svetog Filipa i Jakova.

Zadarskog liječnika teretilo se da je nesavjesnim liječenjem skrivio smrt šestogodišnjeg dječaka koji je preminuo u veljači 2015. godine od posljedica šarlaha. Njega su u kritičnom stanju na Odjel pedijatrije doveli djed i baka. Tamo ga je pregledao pedijatar, koji je s njim i razgovarao, no infekcija se tako brzo proširila da je dječak izgubio svijest u nepunih sat vremena od dolaska pa je hitno prebačen na Jedinicu intenzivnog liječenja.

Otkrilo se, međutim, da je dječaka nekoliko dana ranije kao dežurni pedijatar u zadarskom Domu zdravlja pregledao Radman. Općinsko državno odvjetništvo teretilo ga je da je tada propustio obaviti hitni medicinski premještaj djeteta u Opću bolnicu Zadar na hospitalizaciju i pretrage te mu propisati adekvatnu terapiju za liječenje šarlaha koji je djetetu dva dana prije dijagnosticiran.

Nepravomoćna presuda koju je donijela sutkinja Ana Zrilić, prema pisanju medija, prva je bezuvjetna kazna zatvora izrečena nekom liječniku u Hrvatskoj za smrt pacijenta.

Osuđeni zadarski pedijatar nije bio predmet Časnog suda Liječničke komore

Iz Hrvatske liječničke komore objavili su da pred Časnim sudom Komore nije pokrenut niti vođen postupak protiv zadarskog pedijatra Darka Radmana. U Liječničkoj komori ne znaju je li to prva bezuvjetna kazna zatvora izrečena nekom liječniku u Hrvatskoj za smrt pacijenta jer nemaju evidenciju o svim pravomoćnim presudama protiv liječnika na redovnim sudovima RH, nego samo za one koje Komora zaprimi informaciju od nadležnih tijela.

No, neslužbeno se doznaje da ovo nije prva presuda liječnicima za nesavjesno liječenje, već da je bilo najmanje dvije takve presude u zadnjih 20-ak godina u Hrvatskoj. U Komori kažu da se zadnjih pet godina pred Časnim sudom HLK vodio postupak protiv 58 liječnika za koje su donesene 32 odluke.

Kako se nepravomoćne presude ne komentiraju, Radmanov odvjetnik Milenko Škrlec za HRT je izjavio kako je postupak koji je proveden bio tajan, bez nazočnosti javnosti pa nije mogao govoriti ni o samom postupku. Dodao je kako čeka pisani otpravak presude, na koju će se žaliti.  

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.