Hrvatski radio

Radio Zadar

Sudačka konferencija u Zadru

01.10.2016.

08:30

Autor: Petra Mustać Pezo

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na međunarodnoj konferenciji za suce u Zadru sudjeluje 75 sudaca iz 15 zemalja. Kako se ponašati neovisno i komunicirati s medijima glavne su teme. Ipak hrvatske građane zanima zašto sudski predmeti traju toliko dugo.

Na hrvatskim je sudovima u tijeku više od 400 000 parničnih postupaka.

Ante Šprlje, ministar pravosuđa: Mi u EU nismo baš najbolje pozicionirani ne daju baš ni sve države podatke, o tome, mi smo sad među zadnjima naravno da mi nismo zadovoljni s tim i donosimo jedan set zakona koji bi trebao trajati nekoliko godina.

Parnični postupci koji traju po nekoliko desetljeća, sporost u donošenju odluka, tvrdi Đuro Sesa, predsjednik Hrvatske udruge sudaca, nisu najbolji primjeri kako funckionira pravosuđe.

Đuro Sessa: Nije zadovoljavajuće za sve one zbog pomankanja sredstava, edukacija, mi se nalazimo u budžetskom trošku, i ne treba očekivati spektakularne pomake, ali mislim da iz godine u godine će se smanjivati broj predmeta.

Prosječno trajanje predmeta je 240 dana, tvrde suci, a svaki predmet koji se ne riješi u tri godine smatra se starim. Ne zna se točan broj starih predmeta, ali najstariji datira iz početka sedamdesetih godina prošloga stoljeća.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.