Hrvatski radio

Radio Zadar

Sudar trajekata. Nema ozlijeđenih.

23.04.2017.

08:07

Autor: HRT - Centar Zadar/Naši školji

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U zadarskoj luci Gaženici sinoć se dogodio lakši sudar dvaju Jadrolinijinih trajekata - SIS-a i Jurja Dalmatinca. Nitko nije ozlijeđen. Brodu SIS, koji je isplovljavao iz luke, otkazao je sustav upravljanja te je udario u trajekt " Juraj Dalmatinac " na susjednom vezu.

Trajekti su odvojeni, a putnici su drugim brodom prevezeni u Preko na otoku Ugljanu. Glasnogovornica Jadrolinije Marija Zaputović: 

 Jučer, oko 19 i 30, prilikom redovitog isplovljavanja broda SIS iz luke Gaženica došlo je do kontakta s vezanim trajektom "Juraj Dalmatinac". Prilikom tog kontakta nije došlo do većih oštećenja. Brod SIS  nije pretrpio veća oštećenja dok "Juraj Dalmatinac" ima manja oštećenja na sustavu za napuštanje broda zbog čega danas odlazi na pregled u remontno brodogradilište. Sinoć su putnici umjesto brodom SIS naredovitoj liniji  za otok Ugljan prevezeni trajektom "Vladimir Nazor", a prilikom kontakta ova dva broda nije došlo do zagađenja mora niti ikakvih ozljeda putnika i posade. 

 Stiglo je i priopćenje i iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture koje objavljujemo u cijelosti: 

 

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

 

DVA TRAJEKTA SUDARILA SE U LUCI GAŽENICA, NEMA OZLIJEĐENIH

 

Lučka kapetanija Zadar izvjestila je o manjoj pomorskoj nezgodi uslijed sudara dva Jadrolinijina trajekta, jučer u luci Gaženica.

 

Službenici Lučke kapetanije Zadar zaprimili su jučer, 22. travnja u 19.32 sati dojavu zapovjednika jednog od sudarenih trajekata odmah nakon pomorske nezgode koja se dogodila na poziciju trajektnih pristaništa u Luci Gaženica.

 

Očevidom je utvrđeno da je prilikom isplovljavanja motornog trajekta naziva „Sis“ sa trajektnog pristaništa broj 6, uslijed poteškoća u radu manevarskog postrojenja lijevom stranom krmene rampe udario u desnu krmenu stranu motornog trajekta naziva „Juraj Dalmatinac“, koji je u tom trenutku bio vezan na trajektnom pristaništu broj 5.

 

Posada trajekta „Sis“ u trenutku otkazivanja manevarskih mehanizama te nemogućnosti dodatne korekcije i neizbježnog udara u drugi trajekt, poduzela je sve potrebne radnje u cilju zaštite putnika i posade na oba trajekta netom prije neizbježnog sudara gašenjem pogonskih strojeva, radi usporavanja plovidbe te izdavanjem upozorenja putnicima i posadama oba trajekta.

 

U sudaru nitko od putnika niti članova posade nije ozlijeđen i nije nastupilo onečišćenje mora.

 

Brodu „Juraj Dalmatinac“ očevidom je ustanovljeno oštećenje vanjske oplate u vidu razderotine od oko 60 cm na desnom krmenom dijelu, na visini 10 metara iznad razine mora, dok brod „Sis“ nije pretrpio konstrukcijska oštećenja, a njegovi putnici koje je trebao prevesti na redovnoj liniji 431 Gaženica – Preko, zbog kvara upravljačkog mehanizma prevezeni su trajektom „Vladimir Nazor“.

 

Trajekt Sis do uklanjanja kvara na upravljačkom mehanizmu ostaje na vezu u Luci Gaženica, dok će trajekt „Juraj Dalmatinac“ danas otploviti u remontno brodogradilište radi saniranja oštećenja, stoga je Lučka kapetanija Zadar brodu izdala svjedodžbu za jedno nekomercijalno putovanje do luke popravka.

 

Očevidne radnje u nadležnosti Lučke kapetanije Zadar o uzrocima ove pomorske nezgode u tijeku su, a redoviti Izviještaj o ovom događaju biti će objavljen na službenim web – stranicama Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, po okončanju službenih postupanja.

 

 

Srdačan pozdrav,

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.