Hrvatski radio

Radio Zadar

11:18 / 07.07.2015.

Autor: Vladimir Šetka

Suđenje Z. Svirčiću bez javnosti

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Suđenje Zlatku Svirčiću (56), optuženom za teško ubojstvo Marina Orlovića (49) u prosincu prošle godine na Bilom Brigu te dva pokušaja teškog ubojstva, do kraja postupka bit će zatvoreno za javnost. Razlozi su zaštita malodobnih oštećenika te osobnoga života Svirčićeve bivše supruge i njihove kćeri.

Što je prethodilo tragediji u Kijevskoj ulici na Bilom Brigu potkraj prosinca prošle godine, javnost vjerojatno nikada neće doznati. Zašto je Zlatko Svirčić odlučio likvidirati Marina Orlovića, muža bivše supruge, te kako je došlo do teškoga ranjavanja njegova desetmjesečnoga sina ostat će nepoznato. Naime, tužiteljstvo i zastupnik oštećenih Andrej Korljan predložili su, a sudsko vijeće prihvatilo prijedlog da se cijeli tijek postupka zatvori za javnost. Korljan je posebno apelirao na medije. 

Pa jedno od prava maloljetnih žrtava kaznenog djela, između ostaloga pored isključenja javnosti, je i zaštita osobnih podataka. A, u ovom kaznenom predmetu u više navrata su izlazila puna imena i prezimena djece kao žrtava. Međutim, odsada pa nadalje, ja ću na to paziti, rekao je Korljan. 

A upravo zbog slike koju su mediji otpočetka stvorili o Zlatku Svirčiću, njegova odvjetnica Tanja Budimir tražila je nazočnost javnosti. Obrana će u postupku pokušati, a nadamo se i uspjeti dokazati, da se djelo nije odvilo na način kako je to dosada u javnosti prezentirano, rekla je Budimir. Komentirajući zahtjev da se javnost isključi iz postupka zbog zaštite oštećenika Budimir je još dodala, kako je supruga ubijenoga Orlovića kratko nakon tragedije dala intervju jednim novinama. To znači da je tražila da mediji budu inovolvirani u sam slučaj, pa me iz toga razloga čudi zašto sada zahtjev da se javnost isključi, napomenula je Svirčićeva odvjetnica. 

Što je bilo prije preuzimanja slučaja odvjetnik Korljan nije želio komentirati. No, naglasio je da će paziti iznose li mediji pojedinosti o djeci. Nazočnost javnosti na ovoj glavnoj raspravi značila bi u svakom slučaju daljnju traumatizaciju djece. Ja to kao njihov opunemoćenik neću dopustiti i o tome moramo voditi računa, istaknuo je Korljan. 

Podsjećamo, kako je Svirčić 23. prosinca 2014. oko 11 sati ispred obiteljske kuće ispalio 12 hitaca iz pištolja prema Marinu Orloviću koji je u naručju držao dijete. Pogodilo ga je šest hitaca, a zbog teških ozljeda pet dana kasnije umro je u zadarskoj bolnici. Za život njegova desetmjesečnoga sina, koji je imao prostrijelnu ranu glave, borili su se liječnici u zadarskoj i zagrebačkoj bolnici. Bude li proglašen krivim, Svirčića čeka dugotrajna zatvorska kazna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.