Hrvatski radio

Radio Zadar

Suđenje za kornatsku tragediju: "Helikopteri su pobigli prazni"

29.05.2017.

16:10

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U nastavku suđenja Draženu Slavici svjedočili su Josip Klarić, otac stradalog Dina, i Igor Marinović, otac poginulog Ivana. Klarić je kazao kako je optuženi Slavica koordinirao prijevoz unesrećnih s Kornata, dok je Marinović prozvao posade helikoptera da su otišli s mjesta tragedije bez unesrećenih.

Josip Klarić ponovno se prisjetio tog kobnog dana te svog prvog susreta sa stradalim vatrogascima. Većina ih je kaže, bila obučena samo u majice, a koliko se sjeća tek trojica vatrogasaca na sebi su još imala vatrogasna odjela, među kojima je bio i jedini preživjeli Frane Lučić.  Prijevoz stradalih kazao je – koordinirao je Dražen Slavica:

Prijevoz se nije mogao do Zadra obaviti bez njegovog dopuštenja.

Slavica je međutim to opovrgnuo.

Što uopće nije istina. Prvo to u mojoj ovlasti nije spadalo.

Igor Marinović, otac poginulog Ivana Marinovića prozvao je posade helikoptera  213 i 204 da su otišli s mjesta tragedije bez unesrećenih:  

Ono što je interesantno ako vas interesira s tim helikopterom 213, s Kornata su pobigli i nisu ukrcali nikoga od 4 opečena iz Šipnata. Nakon toga je doša 204. Dan danas se ne zna što su napravili osim što su spustili Božića i Klarića iz brda i oni su pobigli prazni  i nisu pokupili opečene. 

Nesreća se može dogoditi, i to mene ne smeta – nastavio je Marinović:

Da su oni njih ukrcali pa da su svi pomrli ja ne bi rič reka, ali da netko ostavi nekoga ko pasa da umire 6 sati.

Branitelj optuženog Slavice, Čedo Prodanović prigovorio je načinu ispitivanja svjedoka Marinovića, koji kazao je, nije bio neposredni očevidac događaja niti ima ikakva relevantna direktna saznanja o njemu nego mu se dopustila mogućnost  da odgovara  hipotetički i to na osnovu vlastite interpretacije dokaza sadržanih u spisu predmeta – kazao je Prodanović. Suđenje se nastavlja u srpnju. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.