Hrvatski radio

Radio Zadar

Sudionici međunarodnog skupa danas na benkovačkom sajmu

10.06.2017.

08:47

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Odjel za etnologiju i antropologiju domaćin je dvodnevne konferencije koju na Sveučilištu u Zadru organizira u suradnji sa Sveučilištem Nevade iz Las Vegasa (SAD). Sudionici će danas imati priliku obići tradicionalni Benkovački sajam, kako bi se susreli s jednom živom, sajmišnom tradicijom.

Međunarodnu interdisciplinarnu konferenciju pod nazivom Market, Territoriallity and Culture jučer je u Svečanoj dvorani otvorio Pierre Lienard (Sveučilište Nevada), nakon čega su izlaganja nastavljena u Galeriji Pomorske škole.

- Tema konferencije, Trgovišta, prostornost i kultura, jedna je od relevantnijih koja se u današnjoj antropologiji provlači na ovom prostoru. Na trgovištima su se ljudi uvijek okupljali, oko njih gradili naselja, a neka s trgovištima vezu čuvaju u svom imenu, rekla je na početku konferencije pročelnica Odjela za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru izv. prof. dr. sc. Dunja Brozović Rončević.

U 21. stoljeću nastavljeni su veliki trendovi nakon Drugog svjetskog rata. Regionalne ekonomije, tržišta rada, trgovina i financije brzo se integriraju na globalnoj razini. Proizvodnja i proizvodnja preraspodijeljeni su preko ogromnih gospodarskih subjekata. Ekonomska globalizacija, koja je odgovorna za brz gospodarski rast i povećanje svjetskog prosperiteta u posljednjih pola stoljeća, povećala je ovisnost o trgovinskoj razmjeni i potaknulo specijalizaciju lokalnih i regionalnih gospodarstava.

U takvim uvjetima javljaju se lokalni pokreti jer značajan dio stanovništva percipira da može izgubiti dotadašnji status. Oni obično štite ono što se smatra tradicionalnim, često etnički ili religiozno definiranim kulturnim vrijednostima, s uskim fokusom na nacionalni interes. Prošlost se zamišlja kao homogenija i pravednija prema članovima u grupi .  Ova zadarska konferencija bavi se dinamikom slobodne trgovine i širenja tržišta i njihovih utjecaja na društvo, kroz stvaranje novih društvenih i ekonomskih niša, pojavu političkih ili etničkih poduzetnika i dr.

Danas,  10. lipnja program konferencije se nastavlja u Zavičajnom muzeju Benkovac, a sudionici će imati priliku obići i tradicionalni Benkovački sajam, kako bi se susreli s jednom živom, sajmišnom tradicijom.

Odjel za etnologiju i kulturnu antropologiju svake dvije godine nastoji organizirati neki međunarodni skup, a sljedeće godine bit će domaćin velikog simpozija koji će okupiti sudionike iz cijele Jugoistočne Europe.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.